ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο όνομα των Σκοπίων – Επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια

Με μια συμφωνία και δυο αγκάθια πηγαίνει ο Νίκος Κοτζιάς στα Σκόπια, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού εξωτερικών έπειτα από 12 χρόνια. Οι δυο πλευρές φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει στο θέμα του ονομάτος, με την Αθήνα να προκρίνει την αμετάφραστη μορφή του Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία) και τη σκοπιανή κυβέρνηση να φαίνεται να το αποδέχεται.

Η διαπραγμάτευση για το όνομα φαίνεται πάντως να αφορά το εάν η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα συμφωνηθεί θα ισχύει έναντι όλων (όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά) ή εάν τα Σκόπια θα ζητήσουν την εξαίρεση της εσωτερικής χρήσης – ζήτημα που η Αθήνα δύσκολα πάντως θα συμφωνούσε.

Από εκεί και πέρα ξεκινούν τα προβλήματα: Κόκκινη γραμμή έχει αποκαλέσει σε σειρά συνεντεύξεων η σκοπιανή ηγεσία το θέμα της ταυτότητας: επιθυμεί να μην απολέσει το “μακεδονική” από τη στιγμή που η “μακεδονική” γλώσσα είναι αναγνωρισμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και βέβαια αναμένεται να συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση της Αθήνας.

Από την άλλη, σε μια διαπραγμάτευση η κάθε πλευρά ορίζει τις κόκκινες γραμμές της. Στη δεδομένη χρονική στιγμή, η Αθήνα φαίνεται να θεωρεί προϋπόθεση οποιασδήποτε λύσης τις συνταγματικές αλλαγές από την κυβέρνηση των Σκοπίων, αλλαγές που πάντως απαιτούν πλειοψηφία δυο τρίτων στο Σκοπιανό κοινοβούλιο, πλειοψηφία που η κυβέρνηση Ζάεφ δεν διαθέτει. Μέσα στο επόμενο 48ωρο αναμένεται να φανεί το εάν οι δυο πλευρές θα κάνουν πίσω από τις “κόκκινες γραμμές” τους ή εάν η επιμονή τους σε αυτές μπορεί να οδηγήσει τη διαπραμγάτευση σε βατερλώ.Για την Αθήνα πάντως οι συνταγματικές αλλαγές φαίνεται πως αποτελούν κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση – το έχουν δηλώσει επανειλλημένα τόσο ο υπουργός των Εξωτερικών όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – αν και διακεκριμένοι Συνταγματολόγοι έχουν αρθρογραφήσει υπερ μιας διεθνούς συμφωνίας που θα δέσμευε τη γειτονική χώρα χωρίς την ταυτόχρονη αλλαγή του Συντάγματος.

Η βασική επιχειρηματολογία εδράζεται στο ότι βάσει της διεθνούς νομολογίας, μια διεθνής συμφωνία υπερέχει του εσωτερικού Δικαίου, ενώ οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος δεν διασφαλίζουν μια νέα αλλαγή μέσα στο χρόνο.

Ο κ. Κοτζιάς θα φτάσει στα Σκόπια στις 17.30 τοπική ώρα και θα έχει δείπνο εργασίας με τον κ. Δημητρόφ. Το πρωί της Παρασκευής θα ξεκινήσει τις συναντήσεις με τον σκοπιανό ομόλογό του, ενώ αργότερα θα δει τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ αλλά και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Μίτκοφσκι.

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιστρέψει από τα Σκόπια το βράδυ της Παρασκευής, ενώ θα ακολουθήσει νέα συνάντηση των δυο ανδρών, αυτή τη φορά υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στη Βιέννη, στις 30 Μαρτίου.

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close