ΕΛΛΑΔΑ

Τι είναι το σχολείο Ευρωπαικής παιδείας


Τελευταία ενημέρωση:

Το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας αφορά όλους μας. Το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας είναι ένα πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα με έδρα το Ηράκλειο. Το ΣΕΠ ιδρύθηκε το 2005 για να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών των εργαζομένων του ENISA (Ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών). Ταυτόχρονα είναι ανοιχτό και σε άλλες κατηγορίες μαθητών από την τοπική κοινότητα. Ακριβώς επειδή λειτουργεί σε δύο παράλληλα τμήματα – ελληνόφωνο και αγγλόφωνο – απευθύνεται τόσο σε Έλληνες, όσο και σε αλλοδαπούς.Το ΣΕΠ είναι το μόνο δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα που υφίσταται αξιολόγηση κάθε δύο χρόνια από ανεξάρτητους επιθεωρητές, διασφαλίζοντας έτσι το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχει. Είναι το μοναδικό Ευρωπαϊκό Σχολείο της Ελλάδας και συνεπώς το μόνο εκπαιδευτικό ίδρυμα που παρέχει το European Baccalaureate (ΕΒ). Προκειμένου να αποκτήσουν οι μαθητές του ΣΕΠ το ΕΒ πρέπει να επιτύχουν σε μια σειρά προφορικών και γραπτών εξετάσεων σε όλη τη διάρκεια της 7ης τάξης του δευτεροβάθμιου κύκλου. Οι μαθητές προετοιμάζονται για τη δοκιμασία αυτή ήδη από την 4η τάξη του δευτεροβάθμιου κύκλου, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε κατευθύνσεις και να διαμορφώσουν το πρόγραμμα σπουδών που ταιριάζει στις ανάγκες, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους.

Οι μαθητές διδάσκονται μια ευρεία σχολική ύλη με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, η οποία συμπεριλαμβάνει τη διδασκαλία δεύτερης γλώσσας από την πρώτη τάξη και τρίτης γλώσσας στο δευτεροβάθμιο κύκλο. Οι προϋποθέσεις που χρειάζεται να πληροί κάποιος εκπαιδευτικός για να διδάξει στο ΣΕΠ είναι πολύ συγκεκριμένες και έχουν να κάνουν με τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση και την ειδίκευση σε παιδαγωγικά ζητήματα. Αντιλαμβάνεται κανείς από τα παραπάνω ότι η ύπαρξη ενός ΣΕΠ αποτελεί ένα πλεονέκτημα τόσο για τους μαθητές, όσο και για το εκπαιδευτικό προσωπικό ενός τόπου.

Ένα τέτοιο σχολείο θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο δοκιμασίας και εφαρμογής καλών πρακτικών, προκειμένου να εμπλουτιστεί και το εθνικό αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Είναι γεγονός ότι το ΣΕΠ έχει γίνει συχνά στόχος λαϊκίστικων επιθέσεων. Τα αίτια των επιθέσεων αυτών αφορούν κακώς κείμενα που χαρακτηρίζουν την πλειονότητα των ελληνικών σχολείων (παράτυπες εγγραφές, ελλιπής στελέχωση).

Όσοι έχουμε εμπλακεί ενεργά με το ΣΕΠ πιστεύουμε στα ιδανικά της αλληλεγγύης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Θεωρούμε ότι με τη σύμπραξη και όχι με μικρονοϊκές, εσωστρεφείς νοοτροπίες θα καταφέρουμε να προωθήσουμε λύσεις που θα αποτρέψουν τη γενικότερη υποβάθμιση της παιδείας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ξεπερνώντας τα εμπόδια το ΣΕΠ θα συνεχίσει να αποτελεί ένα φάρο στην κοινωνία του Ηρακλείου, της οποίας αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι.

Ετικέτες

CNA Web

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close