Τετάρτη, 21 Απρ 21
box cafe adv2020
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟμιλία Θραψανιώτη για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ομιλία Θραψανιώτη για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

cosmos adv 2021
al dente
drop adv2020
vasilakis
kingeight 2021a
kokolakis adv 2021 3

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς για την αλλαγή καθεστώτος και μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ν. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης.

«Το 2020 θα καταγραφεί ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, κυρίως λόγω της πανδημίας Covid 19, κατά την οποία ο Ελληνικός Λαός ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό θετικά για να περιοριστεί η εξάπλωση του.

mechanical adv 2021

Παράλληλα στην περιοχή μας αλλά και στην ευρύτερη της Μεσογείου δρομολογούνται εξελίξεις που μας επηρεάζουν άμεσα και προκαλούν ερωτηματικά εντείνοντας το κλίμα ανησυχίας.

apostolakis adv 2

Μία τέτοια προκλητική ενέργεια αποτελεί η απόφαση του Τούρκου προσέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Παγκόσμιο σύμβολο ταυτισμένο με τον Χριστιανισμό, μοναδικής αρχιτεκτονικής σπουδαιότητας, ενταγμένο στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Η απόφαση να λειτουργήσει σαν τζαμί συμπίπτει με δυο Ιστορικά γεγονότα.

Το πρώτο αφορά στην υπογραφή της συνθήκης της Λοζάνης με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα του νέου τουρκικού κράτους και η ανταλλαγή πληθυσμών, εκτός των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου και Τενέδου και των μουσουλμάνων της Θράκης, συνθήκη που αμφισβητεί ο Ερντογάν.

Το δεύτερο σημαντικό γεγονός συμπίπτει με την επέτειο της πτώσης της Δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Χώρα μας.

Να υπενθυμίσω ότι της πτώσης της χούντας προηγήθηκε το πραξικόπημα στην Κύπρο για την ανατροπή του αρχιεπισκόπου Μακαρίου που έδωσε την αφορμή για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και 46 χρόνια μετά, παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κύπρος εξακολουθεί να παραμένει διχοτομημένη και υπό κατοχή.

Η αμφισβήτηση των κανόνων του διεθνούς Δικαίου για την θάλασσα, η απόφαση για την έρευνα υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές σε Κύπρο, Καστελόριζο και Νότια της Κρήτης, ο πόλεμος στην Συρία, η επέμβαση στην Λιβύη, (από τις διαπραγματεύσεις “καταφέραμε” να είμαστε απόντες!), δημιουργούν έντονη ανησυχία.

Απέναντι σ αυτήν την προκλητική πολιτική δημιουργείται ένα ερώτημα. Εμείς τι κάνουμε; Σε αντίποινα μετατρέπουμε πχ το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη σε μνημείο γενοκτονίας των Ελλήνων; Λέτε να ιδρώσει το αυτί του; Το μόνο σίγουρο ότι θα αλείψουμε βούτυρο στο ψωμί του και πιθανόν να χαϊδέψουμε τα αυτιά όσων ονειρεύονται την  «κόκκινη Μηλιά» .

Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η Τουρκία εγκαταλείπει τον κοσμικό χαρακτήρα και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και μετατρέπεται σε Ισλαμικό κράτος.

Οι εξελίξεις με αυτήν την προοπτική δεν είναι ευοίωνες. Χρειάζεται σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των όποιων προκλήσεων.

Να αναζητήσουμε και να διευρύνουμε συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο, κυρίως στην Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, να κινητοποιήσουμε όσο γίνεται την διεθνή κοινότητα και προ πάντων να υπάρξει εθνική ενότητα.

Παρακολουθούμε αντίθετα πρακτικές που αντί να ενώνουν προσπαθούν να διχάσουν τον Ελληνικό λαό.

Ο διχασμός πάντα οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται οδηγεί τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

Να μου επιτρέψετε κ. πρόεδρε να κλείσω με ένα απόσπασμα από την δήλωση του αρχιεπισκόπου Αλβανίας κκ Αναστασίου, ενός φωτισμένου Ιεράρχη.

«Η απόφαση αυτή για την Αγία Σοφία ανήκει στις τραγικές αποφάσεις που ναρκοθετούν την μεγαλύτερη ελπίδα και προσπάθεια της εποχής μας. Την ειρηνική συνύπαρξη των θρησκειών και των πολιτισμών» .

zygos gif 2020b
wind one adv
Newsroom
Newsroomhttps://www.cna.gr
Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
bbq stories2020
notakis adv
tech store adv 2021
karnagioadv 2021
neratzoulis neo
bakaliko lagos
kera tours2019 adv
adv zuper service 2019
jooble