ΕΛΛΑΔΑ

Θα χάνουν για πάντα το δίπλωμα όσοι οδηγοί συλλαμβάνονται να έχουν πιεί για δεύτερη φορά

Πιο αυστηρές διατάξεις για την αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Μεταξύ των αλλαγών, είναι ότι όποιος συλλαμβάνεται για δεύτερη φορά να οδηγεί υπο την επήρεια αλκοόλ, θα χάνει το δίπλωμά του δια βίου.

Τις αλλαγές αυτές παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης  Σταύρος Κοντονής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους σε τροχαία.

Οταν κάποιος συλλαμβάνεται για πρώτη φορά να οδηγεί υπό την επήρεια, θα χάνει το δίπλωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν επαναλάβει οποιαδήποτε παράβαση του ΚΟΚ εκ νέου έχοντας καταναλώσει αλκοόλ, θα προβλέπεται η αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης του δια βίου

Επισης εξετάζεται η αυστηροποίηση των ποινών για εγκατάλειψη θύματος αλλά και των προστίμων εν γένει σε σοβαρές παραβάσεις του ΚΟΚΣύμφωνα με τη νομοθεσία που σήμερα ισχύει ο K.O.K., σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, φαρμάκων και τοξικών ουσιών, προβλέπεται όριο κατανάλωσης αλκοόλ τα 0,5 gr/l (γραμμάρια ανά λίτρο αίματος) και υπάρχουν τρία επίπεδα ποινών ανάλογα με την περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα. Εκτός από το πρόστιμο προβλέπονται τα εξής:

Περιεκτικότητα (gr/l) Συνέπειες
0,50-0,80
 Ακινητοποίηση οχήματος
0,80-1,10
Αφαίρεση επιτόπου της άδειας κυκλοφορίας για 90 ημέρες και ακινητοποίηση οχήματος
‘Ανω του 1,10
Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών. Αφαίρεση άδειας οδήγησης για 6 μήνες και  επιτόπου αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας για έως 6 μήνες
Άνω του 1,10 εντός 2 ετών από την προηγούμενη παράβαση
6 μήνες φυλάκιση και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 5 χρόνια. Αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας έως 6 μήνες.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close