ΕΛΛΑΔΑ

Τα εστιατόρια θα πρέπει να αναγράφουν τον τύπο λαδιού που χρησιμοποιούν

Πολλές από τις σημαντικές ρυθμίσεις για την διάθεση του ελαιολαδου στην εστίαση και στην λιανική αγορά οι οποίες ζητούνται τα τελευταία χρόνια από τον ΣΕΔΗΚ και που πριν απο δυο μήνες ζητηθήκαν και πάλι με τεκμηριωμένο κοινο Υπόμνημα του ΣΕΔΗΚ και του Δικτύου Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιόλαδου «Ελαιο-Γεύσεις» ικανοποιήθηκαν με νομοθέτηση ειδικών μέτρων. Δεν φτάνει όμως αυτό. Απομένει να ληφθέν και τα κατάλληλα μετρά ώστε οι ρυθμίσεις αυτές να εφαρμοστούν στην πράξη.

Τα εστιατόρια θα πρέπει να αναγράφουν τον τύπο λαδιού που χρησιμοποιούν 1

Η άρση της απαγόρευσης των μιγμάτων ελαιολάδου με σπορελαια που επί έτη ίσχυε στην Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύει αφού στο Πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα δεν περιγλύφθηκε η σχετική πρόταση του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο η χρήση των σπορέλαιων στην χωρά μας συνεχώς διευρύνεται και μάλιστα έχει σχεδόν γενικευτεί ιδίως στα τηγανητά που προσφέρονται από τις επιχειρησεις Εστίασης, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τους καταναλωτές.

Τα εστιατόρια θα πρέπει να αναγράφουν τον τύπο λαδιού που χρησιμοποιούν 2

Γιαυτο το Δίκτυο ΕλαιοΓευσίες που σαν Μελή του έχει Ταβέρνες και επιχειρησεις που χρησιμοποιούν αποκλειστικά σε όλα ανεξαιρέτως τα φαγητά ελαιόλαδο ζητά από τις Αρμόδιες υπηρεσίες έλεγχου των Αντιπεριφερειών να εφαρμόσουν τον Νόμο σχετικά με το θέμα αυτό ζητώντας από τις ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία να αναγραφούν υποχρεωτικώς το είδος των λαδιών που χρησιμοποιούν σε κάθε φαγητό.

Αυτό προβλέπεται από την Νομοθεσία. Από τον περασμένο Αύγουστο ισχύει το άρθρο 91 παρ.4 της Υπ. απόφαση Α2-861/22-8-2013, το οποιο αναφέρει σαφώς ότι στους καταλόγους εστίασης πρεπει να αναφέρεται υποχρεωτικώς «το είδος των χρησιμοποιούμενων ελαίων και η χρήση τους» . Ωστόσο όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι στην πράξη αυτό δεν εφαρμόζεται. Και εμείς ευλόγα διερωτόμαστε και περιμένουμε απάντηση. Γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες έλεγχου των Αντιπεριφερειών της Κρήτης δεν προβαίνουν στις ενέργειες που πρέπει ώστε να εφαρμοστεί το Μέτρο; Οι συνάδελφοι μας που έχουν Ταβέρνες η Εστιατόρια προφανώς είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιούν σπορελαια αφού ο νομός το επιτρέπει. Είναι όμως υποχρεωμένοι να το αναγραφούν στους Καταλόγους. Άλλοις υπάρχει θέμα παραπλάνησης των καταναλωτών οι όποιοι όντας συνηθισμένοι στα σπίτια τους να καταναλώνουν στα τηγανητά ελαιόλαδο νομίζουν ότι το ίδιο γίνεται και όταν τρώνε έξω. Και αυτοί πρέπει επομένως να το προσέξουν.

Αλλά και οι ξένοι τουρίστες που κάθε χρόνο μας επισκέπτονται, από ερευνά με ερωτηματολόγια που έκανε ο ΣΕΔΗΚ διαπιστώθηκε ότι προτιμούν φαγητά με ελαιόλαδο και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν και παραπάνω Γιούτα αρκεί να είναι βέβαιοι ότι είναι πράγματι με ελαιόλαδο.Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close