Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Η αποτίμηση της εσωτερικής κάλπης

BOX CAFE
Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Δεκατρείς ώρες συνολικά χρειάστηκαν, δίνοντας πολιτική υπόσταση στο εγχείρημα της κοινωνικής αντιστοίχισης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με όχημα τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου και της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, από την οργανωμένη βάση.

Η «πρωτόγνωρη συμμετοχή» στη χθεσινή εσωκομματική διαδικασία, για την οποία έκανε λόγο ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε τις 150.000 ψήφους, προσθέτοντας 110.000 νέα μέλη στους καταλόγους των εγγεγραμμένων μελών της Κουμουνδούρου. Υπό αυτό το πρίσμα, το χθεσινό βήμα συντονισμού του κομματικού μηχανισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κοινωνικό παλμό υπήρξε κατά τον κ. Τσίπρα «σπουδαίο» και «αποφασιστικό», συμβάλλοντας στη διαμόρφωση των όρων της «πολιτικής αλλαγής».

“IN_AND_OUT

Το «ταμείο» της Κουμουνδούρου

Ο αισιόδοξος τόνος που ηχεί πάνω από την Κουμουνδούρου εξηγείται από τη γλώσσα των αριθμών, καθώς η απόπειρα μαζικής διεύρυνσης του κόμματος μέσω της εγγραφής νέων μελών στέφθηκε με επιτυχία, αφού η αρχική φιλοδοξία για διπλασιασμό των κομματικών δυνάμεων καλύφθηκε υπέρ το δέον, από το τελικό αποτέλεσμα. Η επόμενη ημέρα βρίσκει την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει υπερδιπλασιάσει τα μέλη της, φτάνοντας αυτά σε εξαψήφιο αριθμό και σε ποσοστό 10% περίπου των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019, όπως ακριβώς είχε περιγράψει τότε ο κ. Τσίπρας την «εντολή μετασχηματισμού» του κόμματος που έλαβε, κατά τη βραδιά της «γλυκιάς ήττας».

Mechanical Solutions

Γλυκιά μεν για τον ίδιο, αν και αναμενόμενη, υπήρξε και η «αναβάπτιση» του κ. Τσίπρα ως Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, καθώς η αποδοχή του άγγιξε το 99%, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 80%, επικυρώνοντας τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του ως ηγέτη του κόμματος. Η ανανέωση της εντολής στο πρόσωπό του, άλλωστε, λειτουργεί συσπειρωτικά ενόψει των εθνικών εκλογών, αφού η προεκλογική εκστρατεία, της οποίας ηγήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες για την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη βάση, ερμηνεύει στο μεγαλύτερο ποσοστό το χθεσινό αποτέλεσμα, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παραμένει -μετά από 14 χρόνια στο τιμόνι του κόμματος και μια κυβερνητική θητεία 4,5 ετών- το «asset» του πολιτικού φορέα.

Από κόμμα, σε παράταξη

Η ανταπόκριση της κοινωνικής βάσης, άλλωστε στο «προσωπικό στοίχημα», του κ. Τσίπρα για αθρόα προσέλευση στις χθεσινές κάλπες, αποτυπώνει τη δυνατότητα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ να συνομιλεί απευθείας με ένα μέρος του εκλογικού σώματος. Για το λόγο αυτό, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε χθες ως «προσωπική δέσμευσή»lτου την νικηφόρα πορεία του κόμματος προς τις εκλογές. Ακόμη παρατήρησε πως σε διάστημα τριών ετών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αύξησε τα μέλη του από 30.000 σε 172.000 εγγεγραμμένα μέλη (110.000 νέα μέλη στη χθεσινή ψηφοφορία και 62.000 ήδη εγγεγραμμένα), έχοντας πετύχει σχεδόν εξαπλασιασμό τους, συνολικά από το 2019.

Την ίδια ώρα, τα 110.000 νέα μέλη αποτελούν ισάριθμα «χέρια» για την προετοιμασία των εθνικών εκλογών, καθώς στην ανάλυση της Κουμουνδούρου, οι εθνικές κάλπες μπορούν να στηθούν ανά πάσα στιγμή, με το κλείσιμο τριών ετών διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Εκτός από την πολιτική ανθεκτικότητα που η επιδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση, εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει για το κόμμα η δεκαετής ανοδική πορεία του (από το 2012), που διανθίζεται από την παρουσία νέων ηλικιών και ταξικών εκπροσωπήσεων.

Μέλη, συγγενείς και φίλοι

Περνώντας χθες στην αντεπίθεση, «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σήμερα έχει 172.000 εγγεγραμμένα μέλη εκ των οποίων πάνω από 110.000 εγγράφηκαν σε μια κάλπη που αφορούσε μόνο μέλη και όχι φίλους και συγγενείς» απάντησε η Κουμουνδούρου, αντιπαραβάλλοντας τις ψήφους για την ανάδειξη των πολιτικών αρχηγών σε αντίστοιχες διαδικασίες.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε πάνω από 150000 ψήφους για να επανεκλεγεί. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης σε μια διαδικασία όπου ψήφιζαν όχι μόνο μέλη αλλά ακόμη και ψηφοφόροι άλλων κομμάτων έλαβε 115.000 ψήφους στον πρώτο γύρο και 173.000 στον δεύτερο» ανέφερε η Κουμουνδούρου και κατέληξε πως «αντιστοίχως ο κ. Ανδρουλάκης 98.000 ψήφους στον πρώτο γύρο και 139.000 στον δεύτερο. Πόσοι από αυτούς είναι μέλη των κομμάτων τους ας μην το ψάξουμε καλύτερα».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button