ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός και ανάκληση αδειών – Το Oruc Reis σταμάτησε να εκπέμπει σήμα!

Εδώ και κάποιες ώρες το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, το Oruc Reis έχει σταματήσει να εκπέμπει σήμα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται να έχουν ανακληθεί οι άδειες των μελών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Άμυνας.

caffeine adv2020b

Τι σημαίνει ότι του τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν εκπέμπει σήμα;

Επιτελείς λένε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί όμως να μην σημαίνει και τίποτα. Ίσως να πρόκειται για ακόμη ένα παιχνίδι νεύρων των Τούρκων όπως το “μπες-βγες” από το λιμάνι που έκανε και την προηγούμενη κρίση.

neratzoulis neo

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα πλοία που έχουν βγάλει έξω οι Τούρκοι, παρά τους ισχυρότατους ανέμους, όπως μαθαίνουμε έχουν περίεργη διάταξη. Μια διάταξη -όπως λένε πληροφορίες- που θυμίζει εκείνη των συνοδών πλοίων.

Αν το ερευνητικό έχει κλείσει τον πομπό και ταξιδεύει, το γνωρίζει μαλλον το Πολεμικό Ναυτικό και το Επιτελείο και λαμβάνει τα μέτρα που πρέπει. Αν ταξιδεύει, ίσως οι Τούρκοι επιφυλάσσουν μεγαλειώδη συνοδεία και αποκλεισμό σε μεγάλο εύρος της θαλάσσιας περιοχής των ερευνών.

Αν είναι σε διεθνή ύδατα ή αν θα επιχειρήσουν να παίξουν με τη φωτιά των 6 ναυτικών μιλίων είναι ένα καυτό ερώτημα…

Το βέβαιο είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δείξει και τώρα εκτός από ψυχραιμια, απίστευτα αντανακλαστικά και πολύ δυνατό δίκτυο πληροφοριών που τις βοηθούν να προχωρούν πιο μπροστά από τα γεγονότα.

Το Oruc Reis παραμένει αρκετές ώρες χωρίς σήμα. Φωτογραφία via Marine Traffic
Τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο βγάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας να κάνει πράξη τις απειλές του για δυναμική απάντηση στη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ήδη 17 πλοία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, έχουν πάρει θέσεις σε στρατηγικά σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που συνεδριάζει από το μεσημέρι, αναμένεται να ανάψει πράσινο φως για την έναρξη σεισμικών ερευνών.

Το Oruc Reis παραμένει στα ανοιχτά της Αττάλεια αναμένοντας εντολές. Τις κινήσεις του τουρκικού στόλου παρακολουθεί με ψυχραιμία η Αθήνα, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να υπερασπισθεί δυναμική κάθε απειλή της εθνικής της κυριαρχίας.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής διεθνών σχέσεων, δήλωσε στο OPEN TV:

«Στο πιο καλό σενάριο η Τουρκία θα ανεβάσει τη στάθμη της έντασης αλλά λόγω της κακής οικονομίας προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα παέι σε μία πιο μετριοπαθή στάση. Αν και πρέπει να περιμένουμε εντάσεις τις επόμενες εβδομάδες. Η Ελλάδα ασφαλώς δεν εκχωρεί σε καμία τρίτη δύναμη την άμυνά της, αλλά στην διπλωματική της θωράκιση έχει εργαλεία για να μπορέσει να υψώσει διπλωματικό τείχος απέναντι στη Τουρκία. Αυτά αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τις ΗΠΑ».

Πηγή
Hellas Journal

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button