ΕΛΛΑΔΑ

Μαχαίρι στο λαιμό και στους ιδιώτες γιατρούς το νέο ασφαλιστικό σύστημα

Ήδη 1 στους 3 ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς αδυνατεί να καταβάλλει τις εισφορές του, ενώ το ποσοστό αναμένεται να εκτιναχθεί εάν εφαρμοστούν οι ισοπεδωτικές ρυθμίσεις του σχεδιαζόμενου ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), η αύξηση των εισφορών που θα κυμανθεί στο 32% με 34% του καθαρού εισοδήματος σε συνδυασμό με την φορολόγηση που αντιστοιχεί στο 35% δημιουργεί συνολική επιβάρυνση της τάξεως του 70% επί των καθαρών εισοδημάτων των γιατρών.

Αυτό σημαίνει ότι ένας γιατρός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλει σε φόρους και εισφορές 14.000 ευρώ. Ο ΠΙΣ λαμβάνει ως αφετηρία για τους υπολογισμούς του το εισόδημα των 20.000 ευρώ τον χρόνο, διότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 2014 αυτό είναι το δηλωθέν καθαρό εισόδημα του μέσου όρου των αυτοαπασχολούμενων γιατρών.

Το εισόδημα που απομένει στον αυτοαπασχολούμενο γιατρό για να καλύψει τις ανάγκες του είναι προφανώς πολύ μικρό επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, προσθέτοντας ότι το επάγγελμα του γιατρού αφανίζεται μέσω των νέων ρυθμίσεων, συμπαρασύροντας όμως μαζί του και τις υπηρεσίες υγείας που πρέπει να παρέχονται στους Έλληνες.

Το Σύστημα Υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ασφαλιστικό. Νέοι ιατροί δεν υπάρχουν σε πολλές ειδικότητες πλέον για να εργαστούν στην Ελλάδα, διότι φεύγουν στο εξωτερικό όπου και παραμένουν. Όμως έτσι αυξάνεται δυναμικά ο δείκτης των συνταξιούχων σε σχέση με τους εργαζόμενους ιατρούς τονίζει ο κ. Βλασταράκος όπως τόνισε και στον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους το μεσημέρι της Δευτέρας.

Επικαλέστηκε για το ό,τι ισχύει στη Γαλλία για τους γιατρούς: Δεν επιτρέπεται στη Γαλλία, όπου δεν υπάρχει ύφεση όπως στην Ελλάδα, ένας ιατρός με εισοδήματα 40.000 ευρώ, να πληρώνει εισφορές 3.300 ευρώ και στην Ελλάδα ο γιατρός να καλείται να πληρώσει 14.000 ευρώ… είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν συνοδεύεται από καμία μελέτη, αναλογιστική ή οικονομική, δεν αποτελεί μεταρρύθμιση, και έχει δημοσιονομικά χαρακτηριστικά.
Αποδυναμώνει το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, αυξάνει την παραοικονομία και οδηγεί στην ανεργία, την υπαλληλοποίηση και την μετανάστευση το πιο αξιόμαχο ιατρικό προσωπικό της χώρας ανέφερε ο κ. Βλασταράκος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close