ΕΛΛΑΔΑ

Στη δημοσιότητα τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δύο νομοσχέδια με μέτρα άμεσης ανακούφισης και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως επίσης και ώθησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σε σημερινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Νέα Σαββατοκύριακο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα. τα μέτρα θα δίνουν ανάσα στις ευπαθείς ομάδες και στις κατηγορίες εκείνες του πληθυσμού που υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης με την εφαρμογή των Μνημονίων (άποροι, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι). 

Τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας επιτρέπουν τη ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων χωρίς όριο δόσεων, ενώ καταργούνται η προσωποκράτηση και η ενεργοποίηση της διαδικασίας του Αυτοφώρου για οφειλέτες του Δημοσίου. Επίσης, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα απαγορεύει την πώληση δανείων από τις τράπεζες σε ξένα funds.

Το πρώτο νομοσχέδιο

Το πρώτο νομοσχέδιο που έχει στα συρτάρια της η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τιτλοφορείται «Μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης».– Το πρώτο άρθρο του αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

-Το δεύτερο άρθρο αφορά στην εξασφάλιση στέγης για άπορες οικογένειες στο πλαίσιο της κοινωνικής ανοχής.

– Την εξασφάλιση της πρόσβασης στο σύστημα υγείας προβλέπει το τρίτο άρθρο του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. Προβλέπει την παροχή δωρεάν ασφαλιστικής κάλυψης για ανέργους και συνδεδεμένα μέλη αλλά και ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ.

– Το τέταρτο άρθρο προβλέπει την εξασφάλιση άμεσων αναγκών επισιτισμού για απόρους.

– Επίσης το άρθρο 5 εξασφαλίζει την άμεση οικονομική στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Χορηγεί 13ο μισθίο και για όσους λαμβάνουν συντάξεις κάτω από τα 700 ευρώ.

– Το επόμενο άρθρο προβλέπει τη δωρεάν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς για όσους είναι οικονομικά ευπαθείς και άνεργοι.

– Το άρθρο 7 καταργεί την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης

Το δεύτερο νομοσχέδιο 

Το δεύτερο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τιτλοφορείται «Αμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αμεσα μέτρα για την άρση καταστολής της πραγματικής οικονομίας».

– Το πρώτο άρθρο αφορά τη ρύθμιση των φορολογικών υποχρεώσεων για το σύνολο των βεβαιωμένων, ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι την κατάθεση της πρότασης νόμου, κατόπιν αίτησης των οφειλών στις εφορίες.  Η ρύθμιση του συνολικού ποσού οφειλής γίνεται σε 84 μηνιαίες δόσεις και το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

– Αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης προβλέπει το δεύτερο άρθρο.

– Σύμφωνα με το άρθρο 3, συστήνονται περιφερειακές επιτροπές επίλυσης φορολογικών διαφορών.

– Πρόβλεψη για τη ρύθμιση των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το επόμενο άρθρο αφορά στο ποινικό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και ουσιαστικά καταργεί τη διαδικασία του Αυτοφώρου.

– Το έκτο άρθρο αφορά στις κατασχέσεις που γίνονται στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

– Το τελευταίο αφορά τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων και απαγορεύει την πώληση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων από τις τράπεζες σε ξένα funds.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close