Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σουδάν: Ειδικές Δυνάμεις και πολεμικά αεροσκάφη για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων

BOX CAFE
Τεντοτεχνική

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Τη μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών στο Σουδάν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποστολή μεταβαίνουν και διπλωμάτης, ο διευθυντής Αφρικανικών Υποθέσεων κ. Σούλιος και προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων – εκτός των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων- με ιατροφαρμακευτικό υλικό.

“IN_AND_OUT

Στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως κύριο μέλημα είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν και τόνισε η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτό τον σκοπό.

Επίσης, σημείωσε πως στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Mechanical Solutions

Επίσης, επισήμανε ότι το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων υπηκόων και ανακοίνωσε πως το θέμα θα το θέσει αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Εξάλλου, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε τις επικοινωνίες που έχει προβεί με μια σειρά ξένων αξιωματούχων για να βοηθήσουν για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις επικοινωνίες του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι στις 18 και 24 Απριλίου, στις τρεις επικοινωνίες του με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, την ευρισκόμενη στο Παρίσι υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν, η κυβέρνηση έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και την προστασία των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα αυτή. «Το Σάββατο 15 Απριλίου με την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων εκδόθηκε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία συνεστήθη στους Έλληνες στις μετακινήσεις να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας. Στις 16 Απριλίου, το υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις ανωτέρω οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει προβεί για την παροχή βοήθειας για τους εκεί ευρισκόμενους Έλληνες πολίτες. Η πρεσβεία μας στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας και τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας, καθώς επίσης και τον επικεφαλής της αντιπροσωπίας της ΕΕ στο Σουδάν. Συγχρόνως, έχει ενεργοποιηθεί με εντολή μου η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω του συστήματος προξενικής συνεργασίας, αλλά και συνεδριάζει δύο φορές την ημέρα- πρωί και απόγευμα-, με παρουσία και στελεχών του υπουργείου Άμυνας» ανέφερε ειδικότερα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια και με τη συμμετοχή του αντιστράτηγου επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων. Το απόγευμα, στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Νίκο Δένδια.

Δένδιας: Προτεραιότητα ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών

Όπως δήλωσε και νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε δύο φορές τηλεφωνική επικοινωνία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε χθεσινή επιστολή του προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωνε την ανησυχία του για την ασφάλεια των Ελλήνων, και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο Σουδάν, υπογραμμίζοντας και τις προσπάθειες της Ελλάδας για την προστασία τους και τον απεγκλωβισμό τους όταν οι συνθήκες τον επιτρέψουν.

Το Σάββατο επίσης επικοινώνησε και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη καθώς και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνο Φλώρο.

Παναγιωτόπουλος: Εξετάζουμε σενάρια απεγκλωβισμού Ελλήνων από το Σουδάν

Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος από την αρχή της κρίσης στο Σουδάν ενημερώνεται για την κατάσταση στην περιοχή και ειδικά σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται εκεί. Σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία και κάθε άλλη συναρμόδια αρχή έχουν εξεταστεί σενάρια απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών που πρέπει να εκτελεστούν σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας. Προς τούτο μάλιστα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης έχει δώσει ανάλογες κατευθύνσεις, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

Δεύτερη βδομάδα συγκρούσεων στο Σουδάν

Οι ένοπλες συγκρούσεις που έλαβαν χώρα ξανά χθες, Σάββατο, παραβίασαν για ακόμη μια φορά εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή «Χεμέντι» και των στρατευμάτων υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά το Σουδάν από το 2021.

Ο επικεφαλής της RSF κατηγόρησε το Μπουχράν ότι «δεν σεβάστηκε την εκεχειρία», μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, καθώς οι μάχες στο Σουδάν έχουν εισέλθει στη δεύτερη εβδομάδα , εξαπλώμενες σε όλη τη χώρα, οδηγώντας στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους μαζί με τον τραυματισμό χιλιάδων, παρά τις δραματικές εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για παύση των εχθροπραξιών.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button