ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα το μεσημέρι ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός

Αποφασισμένος να αιφνιδιάσει και με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο πρωθυπουργός, την ώρα που η φημολογία για τον επικείμενο ανασχηματισμό «φουντώνει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έχει καταστήσει διακριτή την αντίληψη του ότι στο αμέσως, προσεχές διάστημα έχει εντοπίσει τον κατάλληλο, πολιτικά, χρόνο για να πατήσει το «κουμπί» της επανεκκίνησης.

caffeine adv 2021

Από την άλλη όμως δεν ανακοινώνει το χρόνο που θα γίνει αυτό.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξουν ανακοινώσεις το μεσημέρι -κάτι που θα κριθεί από το εάν έχουν ολοκληρωθεί τα τηλεφωνήματα του πρωθυπουργού.

neratzoulis neo

Σε αντίθετη περίπτωση, οι ανακοινώσεις θα γίνουν λίγο αργότερα.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αλλά αξιοποιήθηκαν στον προσήκοντα βαθμό από τον πρωθυπουργό ώστε να οριστικοποιηθούν τα κομμάτια που θα συμπληρώσουν το πάζλ του κυβερνητικού «λίφτινγκ».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου διαστήματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επέτρεψε, ακόμη και σε στενούς συνομιλητές του, να διαφανούν παρά ελάχιστα ψήγματα των προθέσεων του αναφορικά με τη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Έχει μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταστήσει σαφές ότι θα ανακατέψει την «τράπουλα».

Μεταξύ διαφορετικών και αντικρουόμενων σεναρίων περί των τελικών επιλογών, εκτίμηση που θεωρείται επισφαλής με δεδομένες τις παραδοσιακές «καραμπόλες», φαίνεται πως η πρωθυπουργική στρατηγική έχει τέσσερις άξονες.

Καταρχάς τις μετακινήσεις υπουργών, την αναβάθμιση των υφυπουργών αλλά και την ενίσχυση του αποτυπώματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο νέο υπουργικό σχήμα.

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί πάντως μιλώντας στο CNN Greece υπενθύμιζαν ότι στόχος της εμπλοκής των περισσοτέρων ονομάτων στη δίνη της σεναριολογίας για έναν ανασχηματισμό, ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης, εξυπηρετούν συγκεκριμένο στόχο.

Άλλωστε, όπως έγραφε το CNN Greece, το πρωθυπουργικό scouting είναι συνεχές και το μπλοκάκι του Κυριάκου Μητσοτάκη γεμίζει συνεχώς από σημειώσεις και δεδομένα για κάθε ένα από τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Όπως υποστηρίζεται μάλιστα από αυτή την διαδικασία έχει δημιουργηθεί μια δεξαμενή 25 βουλευτών υποψήφιων για κάποια από τα χαρτοφυλάκια, που είτε θα αλλάξουν χέρια είτε θα δημιουργηθούν.

Ο τελικός αριθμός των επιλεγέντων προσδιορίζεται πάντως σε μονοψήφια επίπεδα.

Εκτιμάται δε ως βάσιμη η θεώρηση -εκτός απροόπτου- ότι η δεύτερη «παρέμβαση» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πρόκειται να σηματοδοτεί την διεύρυνση του στρατηγικού ανοίγματος προς την κεντροαριστερά.

Στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται ότι η έξοδος αφορά πρωτίστως τα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από την δεξαμενή των εξωκοινοβουλευτικών.

Οι αλλαγές όπως τονίζεται αποσκοπούν στην επίτευξη των μείζονων στόχων της κυβέρνησης για το 2021: τον έλεγχο της πανδημίας, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού, της επιχείρησης «Ελευθερία» όπως αποκαλείται, αλλά και την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης.

Πηγή
CNN Greece

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button