Πέμπτη, 17 Ιούν 2021
box cafe αδω 2021
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑSelf test | Κάθε πότε είναι υποχρεωτικό στον ιδιωτικό τομέα - Οδηγίες

Self test | Κάθε πότε είναι υποχρεωτικό στον ιδιωτικό τομέα – Οδηγίες

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να προμηθευτούν τα self tests με τον ΑΜΚΑ και την αστυνομική ταυτότητά τους ή, έστω, με ένα άλλο δημόσιο έγγραφο ταυτοποίησης

zuper adv 2021
kokolakis adv 2021 3
cosmos adv 2021
al dente
kingeight 2021a

Το δικαίωμα προμήθειας ενός δωρεάν self test την εβδομάδα, έχει το σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχείρησης. Aπό την περασμένη  Δευτέρα, 24 Μαΐου, είναι υποχρεωτική η διενέργεια του τεστ αυτοδιαγνωσης, αλλά και η δήλωση του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη»

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, έως το ερχόμενο Σάββατο, 29 Μαΐου, θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων 2 self tests (1 για την εβδομάδα που διανύουμε και 1 για την επόμενη) σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ατομική επιχείρηση.

mechanical adv 2021

Ωστόσο, για την τρέχουσα εβδομάδα, 24 έως 30 Μαΐου 2021, δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια του self test έως και 24 ώρες πριν από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, ενώ το αποτέλεσμα μπορεί να δηλωθεί και τις επόμενες ημέρες. Ειδικότερα, όπως είχε τονιστεί στην ανακοίνωση, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, κάποιος εργαζόμενος θα μπορούσε να προσέλθει κανονικά στην εργασία του τη Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.

apostolakis adv 2

Πώς γίνεται η δήλωση των αποτελεσμάτων

Το υπουργείο Εργασίας έχει μεταβιβάσει στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων ώστε να γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί τους δικαιούχους.

Αφού γίνει το self test θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

 • Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr.
 • Αφού ταυτοποιηθούν με την χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)».
 • Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Εάν το self test βγει θετικό

 • Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού τεστ του εργαζομένου βγει θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από τη πλατφόρμα σχετική δήλωση, που ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.
 • Μέσα στα επόμενα 24ωρα, ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του) και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
 • Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα όπως ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
 • Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
 • Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού τεστ πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».

Πως θα εφαρμοστεί το μέτρο την τρέχουσα εβδομάδα

Ειδικά η τρέχουσα εβδομάδα είναι δοκιμαστική, καθώς δεν ισχύει η υποχρέωση της διενέργειας του τεστ και της δήλωσής του στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» ένα 24ωρο πριν την προσέλευση στη δουλειά. Οι εργαζόμενοι μπορούν να προσέλθουν κανονικά στην εργασία τους και να δηλώσουν το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.

Τι θα ισχύσει από την ερχόμενη εβδομάδα

Από την ερχόμενη εβδομάδα (31/05/2021 έως 06/06/2021) αναμένεται το μέτρο να εφαρμοστεί κανονικά και όπως προβλέπεται στις σχετικές ΚΥΑ. Δηλαδή:

 • Ο εργαζόμενος υποβάλλεται σε self test (το οποίο θα έχει αγοράσει από την τρέχουσα εβδομάδα) έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα που θα πάει στη δουλειά με φυσική παρουσία (π.χ. πριν την Δευτέρα).
 • Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» πριν την πρώτη ημέρα που θα πάει στη δουλειά με φυσική παρουσία (π.χ. πριν την Δευτέρα)

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθούν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα που κυμαίνονται από 300 έως 1.500 ευρώ για τους παραβάτες:

 • Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self test, αλλιώς του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ
 • Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο
 • Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self-test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο
 • Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για εργασία χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του. Δηλαδή ο εργοδότης δεν καταβάλλει τον μισθό του εργαζόμενου για όσο χρονικό διάστημα εκείνος αρνείται να κάνει το self test.

Τι ισχύει για επαγγελματίες με ατομική επιχείρηση

Η δωρέαν προμήθεια του self test επεκτείνεται και στους επαγγελματίες με ατομική επιχείρηση. Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ατομική επιχείρηση, θα μπορούν να προμηθευτούν εντός την ερχόμενης εβδομάδας δύο δωρεάν self tests, ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021.

Οι επαγγελματίες δεν έχουν υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος σε κάποια πλατφόρμα.

Ωστόσο στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ  εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια  «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».

zygos gif 2020b