ΕΛΛΑΔΑ

Σε εταιρίες και η λειτουργία των λαϊκών αγορών;

Για σαφή απόπειρα να αφανιστεί ο κλάδος των παραγωγών λαϊκών αγορών προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων, κατηγορούν την κυβέρνηση οι βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ  Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Γιαννούλης και Δώρα Αυγέρη , αναφερόμενοι στο προωθούμενο σχέδιο νόμου που ρυθμίζει θέματα λαϊκών αγορών.

Όπως σημειώνουν, πρόκειται για άλλο ένα δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης να βάλει στο στόχαστρο, εν μέσω πανδημίας, τους «μικρούς» της εγχώριας αγοράς. «Παραγωγοί, επαγγελματίες και μικροπωλητές, δηλαδή οι άνθρωποι που αγωνίζονται για το μεροκάματο στις λαϊκές αγορές, αντιδρούν. Όπως λένε, το εν λόγω νομοσχέδιο είναι καταστροφικό για τον κλάδο», αναφέρουν.

brands heaven2021

Με αναφορά που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις θέσεις  και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών, Παραγωγών, Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης, καθώς και του Σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» , που προθυμοποιούνται να αναλάβουν πρωτοβουλία για την κατάθεση ενός νέου σχεδίου νόμου, το οποίο θα αφορά στον πραγματικό εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών.

«Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάθε άλλο παρά λύνει τα χρόνια προβλήματα των λαϊκών αγορών, ενώ οδηγεί τους ανθρώπους τους στον αφανισμό», αναφέρουν για το νομοσχέδιο, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι η λειτουργία των λαϊκών αγορών θα ανατίθεται σε εταιρίες που θα προκύπτουν από συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα. Οι εν λόγω εταιρίες θα καθορίζουν μάλιστα την αξία κάθε προκηρυσσόμενης θέσης στις λαϊκές αγορές. Επίσης, προβλέπεται η συμμετοχή εταιριών και νομικών προσώπων που θα μπορούν να πλειοδοτούν για τη χορήγηση θέσης στις λαϊκές αγορές.

neratzoulis neo

«Το δήθεν σύστημα μοριοδότησης για την κατοχύρωση θέσης, που δίνει περισσότερα μόρια σε κατόχους μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων, είναι απλά για το θεαθήναι. Ουσιαστικά τη διεκδικούμενη θέση παίρνει η πλειοδότρια εταιρία, την οποία πολύ δύσκολα θα μπορούν να ανταγωνιστούν οι μικροπαραγωγοί», σημειώνουν οι δύο βουλευτές και προσθέτουν: «Αναρωτιέται κανείς με ποια λογική η κυβέρνηση προχωρά σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις. Έχει υπόψη η κυβέρνηση τι σημαίνει λαϊκή αγορά, γιατί υπάρχει, ποια η συνεισφορά της στις τοπικές οικονομίες, τις λαϊκές γειτονιές; Ποια επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν να βάλουν χέρι και στις λαϊκές αγορές και γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί υπέρ τους; Προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις, αλλά και να συναισθανθεί την αγωνία χιλιάδων επαγγελματιών και παραγωγών που βρίσκονται στην επισφάλεια;».
Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button