ΕΛΛΑΔΑ

Σε ένα ενιαίο δίκτυο κέντρα υγείας, δημοτικά ιατρεία και TOMY

Τη διασύνδεση όλων των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας και τη δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων υγείας, που θα περιλαμβάνουν τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, δημοτικά ιατρεία, τις ΤΟΜΥ, αλλά και ιδιώτες γιατρούς, ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.

Το νέο νομοσχέδιο της Αριστοτέλους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή μέσα στο φθινόπωρο και αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας υγείας, με γνώμονα την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων.

caffeine adv2020b

Το τελευταίο αποτελεί μάλιστα προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εξαιτίας του κορονοϊού και της τροπής που μπορεί να λάβει η αύξηση των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες. Στόχος είναι η καλύτερη αξιοποίηση των δομών που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν, του προσωπικού που τις στελεχώνει, αλλά και η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πρωτοβάθμια υγεία.

Στα κατά τόπους δίκτυα θα ενσωματωθούν και οι οικογενειακοί γιατροί (παθολόγοι, παιδίατροι) που στελεχώνουν τις τοπικές μονάδες υγείας.

neratzoulis neo

Το νομοσχέδιο, ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, θα προβλέπει και την ύπαρξη μάνατζμεντ στο ανά περιοχή δίκτυο υγείας. Τα δίκτυα θα στηθούν με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια, θα λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση και οι υπηρεσίες προς τους ασθενείς θα είναι δωρεάν.

Σημειώνεται πως μαζί με τη δημιουργία δικτύων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, θα προχωρήσει από το υπουργείο Υγείας και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Τι θα γίνει με τις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, μέχρι το τέλους του έτους η χώρα θα διαθέτει 1.200 κλίνες ΜΕΘ, φτάνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή 12 κλίνες ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Όπως τονίζει η Αριστοτέλους, το στοίχημα είναι να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη προετοιμασία του δημόσιου συστήματος περίθαλψης, όχι μόνο μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και για κάθε έκτακτη περίπτωση που θα χρειαστούν παραπάνω νοσηλείες.

Προς την στήριξη των νοσοκομείων τέλος, ήδη το Ε.Σ.Υ. έχει ενισχυθεί με περισσότερους από 6.000 γιατρούς νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις ξεπερνούν τις 8.000.

Πηγή
Capital

CNA Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button