ΕΛΛΑΔΑ

Σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Ποιοι έχουν δικαίωμα ένστασης

Ξεκίνησαν οι αναστολές εργασίας για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν σε προνοιακές δομές

Στον «πάγο» μπήκαν από χθές οι υγειονομικοί καθώς και εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές και τους οίκους ευγηρίας που αρνούνται να εμβολιαστούν. Χορηγείται ωστόσο προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών έως την Πέμπτη, 19 Αυγούστου για την υποβολή αιτήσεων απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για ιατρικούς λόγους. ( πχ πάσχουν από μυοκαρδίτιδα)

Για το σκοπό αυτό έχουν συσταθεί τριμελείς επιτροπές σε κάθε υγειονομική περιφέρεια οι οποίες μπορούν να κρίνουν αν ευσταθεί η όχι η άρνηση εμβολιασμού.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Σε περίπτωση νόμιμης απουσίας η τριήμερη προθεσμία αρχίζει από την επάνοδο στην εργασία.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις ενστάσεις τους στον επικεφαλής της δομής ο οποίος θα τα καταθέσει στις αρμόδιες επιτροπές, όπως εξήγησε η υφυπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

swell adv 2021

Παράλληλα η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε ότι το 75% όλων των εργαζομένων σε μονάδες (δημόσιες, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές) είναι εμβολιασμένοι. Στόχος του υπουργείου είναι το ποσοστό 25% που παραμένει ανεμβολίαστο να μειωθεί.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Ειδικότερα, το προσωπικό των δομών φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει από σήμερα να προσέρχεται στον χώρο εργασίας έχοντας υποβληθεί τουλάχιστον στην πρώτη δόση του εμβολιασμού. Αν κάποιος εργαζόμενος στις προνοιακές δομές δεν έχει ολοκληρώσει μέχρι τότε την πρώτη δόση του εμβολιασμού του, τίθεται αυτόματα σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας (μέχρι τη λήξη της πανδημίας), ενώ ο εργοδότης του υποχρεούται να δηλώσει άμεσα τη μετάβασή του σε καθεστώς αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Προσοχή. Η αναστολή δε συνιστά αναγγελία απόλυσης.

Ωστόσο οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή θα αναπληρώνονται από άλλους υπαλλήλους οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με τρίμηνες συμβάσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Για να καλύψει την έλλειψη προσωπικού , η κυβέρνηση -σύμφωνα με πληροφορίες- θα αξιοποιήσει το μοντέλο που είχε χρησιμοποιηθεί στην πρώτη περίοδο της πανδημίας προκειμένου να αναπληρωθούν λειτουργικά κενά στο δημόσιο από εργαζομένους που νοσούσαν από κορωνοϊό ή έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.


Σχετικά άρθρα

Back to top button