Ελλάδα

Ψηφιακή κάρτα εργασίας | Σε ποιους κλάδους θα εφαρμοστεί

Το μέτρο αφορά σε πρώτη φάση 2 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Προ των πυλών η ψηφιακή κάρτα εργασίας το νέο εργαλείο του  υπουργείου Εργασίας που θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση στις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και σε υπηρεσίες που διατηρούν ήδη ηλεκτρονικά καταστήματα. Το μέτρο αφορά σε πρώτη φάση 2 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Στην πλήρη εφαρμογή της κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί τις ώρες εργασίας του καθώς και το πώς αυτές δηλώνονται και πληρώνονται από τον εργοδότη του. Αρχικά θα υπάρξει μια νέα εφαρμογή του «Εργάνη» που θα λειτουργήσει ως πρόδρομος της ψηφιακής κάρτας. Με αυτή την ψηφιακή εφαρμογή (Εργάνη web app) οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες τους. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα τρέξει ο διαγωνισμός για την πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας και θα ακολουθήσει η σταδιακή επέκταση του μέτρου στο σύνολο της αγοράς εργασίας. Ο προϋπολογισμός είναι 8 εκατ. ευρώ.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα συνδέεται απευθείας με το online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη)

Η κάρτα μπορεί να λειτουργεί μέσω μιας εφαρμογής στον υπολογιστή ή στο κινητό τηλέφωνο του κάθε μισθωτού. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενεργοποιούν υποχρεωτικά τις κάρτες των εργαζομένων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνουν πρόστιμο 10.500 ανά εργαζόμενο για τη μη ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας και λουκέτο 15 ημερών για υποτροπή μετά από τρεις ελέγχους της επιχείρησης.


kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos


Σχετικά άρθρα

Back to top button