ΕΛΛΑΔΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το χρονοδιάγραμμα της άρσης του lockdown

Οριστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις αναμένονται έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας για το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αποτρέψει τη διάδοση του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου θα ξεκινήσει μια σειρά συσκέψεων προκειμένου η κυβέρνηση να καταρτίσει το τελικό σχέδιο για τη σταδιακή άρση του lockdown.

caffeine adv2020b

Τα μέτρα παραμένουν σε πλήρη ισχύ μέχρι τις 27 Απριλίου και μέχρι τότε δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωσή τους. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι είναι πιθανόν να παραταθούν για ακόμα μία εβδομάδα, έως τις 3 Μαΐου, και η χαλάρωση να ξεκινήσει σταδιακά από την επόμενη ημέρα, 4 Μαΐου. Στην τελική απόφαση θα παίξουν ρόλο τρεις παράγοντες: η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η ψυχολογική κούραση που επέρχεται στους πολίτες από τους περιορισμούς και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μελετά όλες τις προτάσεις και κυρίως τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Το πιθανότερο σενάριο είναι να απευθυνθεί ο ίδιος με νέο μήνυμα προς τους πολίτες, το προσεχές Σαββατοκύριακο, στο οποίο θα αναπτύξει το σχέδιο εξόδου και τις κατευθυντήριες γραμμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει την άρση ενός μέτρου κάθε φορά, ώστε να ελέγχεται κατά πόσον επηρεάζει ή όχι την εξάπλωση του ιού. Αν λειτουργεί αρνητικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι πιθανό να επανέρχεται ο συγκεκριμένος περιορισμός. Ταυτόχρονα θα ισχύουν αυστηρά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας, συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων ή πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο.

neratzoulis neo

Τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια θεωρείται ότι είναι τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για τα σχολεία. Δεδομένη θεωρείται η διεξαγωγή των Πανελληνίων, στο τέλος Ιουνίου, ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν θα επαναλειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει διαχωρισμός των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με πρώτη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τελική απόφαση.

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων θα είναι αργή και μακρόσυρτη και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουνίου. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην εφημερίδα «Καθημερινή», «η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα. Και, βέβαια, δεν θα αφορά τις μεγάλες ηλικίες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-
Back to top button