ΕΛΛΑΔΑ

Οι προϋποθέσεις για να γίνει ένα δημοψήφισμα

Σε λέξη των ημερών έχει μετατραπεί το δημοψήφισμα, μετά τις σχετικές δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, στην εφημερίδα Corriere della Sera. Στην συνέχεια βέβαια, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία αλλοιώθηκαν οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη από την ιταλική εφημερίδα. Σήμερα, Δευτέρα, η Corriere della Sera, εδωσε τη δική της απάντηση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «όποιο όνομα και να δώσουν στο δημοψήφισμα, θα είναι για το ευρώ».

Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα;

caffeine adv2020b

Το δημοψήφισμα του άρθρου 44 παρ. 2 εδ. β΄ Συντ., που αφορά ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, προϋποθέτει καταρχήν πρόταση 120 βουλευτών με αντικείμενο την παραπομπή σε δημοψήφισμα του συγκεκριμένου και άρτι ψηφισθέντος νομοσχεδίου.

Η προσφυγή σε δημοψήφισμα κατά το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. β΄ Συντ. νοείται μόνο σε συνάρτηση με ψηφισθέν νομοσχέδιο που δεν έχει γίνει ακόμα νόμος του κράτους, δηλαδή δεν έχει εκδοθεί και δημοσιευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

neratzoulis neo

Η πρόταση των 120 βουλευτών πρέπει να αναφέρεται αποκλειστικά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το οποίο ζητείται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι δεν επιτρέπεται η «σώρευση υπογραφών» κάτω από προτάσεις που έχουν διαφορετικό αντικείμενο.
Η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που προϋποθέτει πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών, μπορεί να ληφθεί μόνο κατά τη διάρκεια της τακτικής συνόδου ή έκτακτης συνόδου της Βουλής που συγκαλείται για το θέμα αυτό.

Τα δεδομένα για μια ενδεχόμενη έκτακτη σύνοδο έχουν ως εξής: Σύγκληση έκτακτης συνόδου προκαλείται μόνο με πρόταση της κυβέρνησης, αφού η σχετική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ονομαστική και τελεί υπό τον κανόνα της προσυπογραφής, στην προκειμένη περίπτωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η διατύπωση του άρθρου 40 παρ. 1 Συντ. σύμφωνα με την οποία «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί τη Βουλή… και εκτάκτως κάθε φορά που το κρίνει εύλογο» σημαίνει ότι η κυβέρνηση «κάθε φορά που το κρίνει εύλογο» δύναται να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής σε έκτακτη σύνοδο.

Άρα πέρα από την πρόταση 120 βουλευτών, είναι απαραίτητο και το «ΟΚ» της εκάστοτε κυβέρνησης. Κάτι που όμως -αν πραγματοποιηθεί έναν τέτοιο σενάριο- , θεωρείται δεδομένο, στην περίπτωση μας. Αφού η κυβέρνηση, λογικά, θα είναι αυτή που θα έχει τρέξει τις διαδικασίες για ένα δημοψήφισμα.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button