ΕΛΛΑΔΑ

Πότε έρχεται το «δεύτερο κύμα» κορωνοϊού

Ήδη στη Θεσπρωτία τα νέα επτά κρούσματα έχουν προκαλέσει ανησυχία, αφού η περιοχή δεν ήταν στον χάρτη με τις «επικίνδυνες» περιοχές

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στις υγειονομικές Αρχές οι νέες εστίες κρουσμάτων κορωνοϊού.

Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

caffeine adv2020b

Ήδη στη Θεσπρωτία τα νέα επτά κρούσματα έχουν προκαλέσει προβληματισμό αφού η περιοχή δεν ήταν στον χάρτη με τις «επικίνδυνες» περιοχές.

Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου πρόκειται για δύο αδελφές, μια 52χρονη και μια 59χρονη, από την Παραμυθιά. Μάλιστα, η πρώτη είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο Φιλιατών με συμπτώματα πνευμονίας. Παράλληλα, εντοπίστηκαν άλλα πέντε θετικά κρούσματα ατόμων που ανήκουν στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των δύο γυναικών.

neratzoulis neo

Η κατάσταση ανησυχεί και προβληματίζει τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, που εντείνουν συνεχώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς.

Την ίδια στιγμή, αναστάτωση προκλήθηκε στο 7ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης όταν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι πως μια μαθήτρια η οποία πραγματοποίησε προεγχειρητικό έλεγχο σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης , βρέθηκε θετική στον νέο κορωνοϊό.

Να σημειωθεί ότι στο Δήμο Μύκης στην Ξάνθη που βρίσκεται σε «κόκκινο» συναγερμό από τις Αρχές, τις τελευταίες τρεις ημέρες φαίνεται μία πτώση στη διασπορά, με τους ειδικούς να ευελπιστούν πως θα διατηρηθεί και πως τα μέτρα της απομόνωσης αποδίδουν.

Σύψας: Έχουμε ετοιμάσει σενάρια με τοπικές καραντίνες
Μιλώντας στο «MEGA Mag» ο Λοιμωξιολόγος και καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σύψας τόνισε ότι ανησυχία θα προκαλέσει στις αρχές «μια συρροή κρουσμάτων τοπικά και μια αυξητική τάση. Δηλαδή κάθε μέρα να εμφανίζονται περισσότερα κρούσματα από την προηγούμενη μέρα. Αυτό θα χτυπήσει καμπανάκι ότι εξαπλώνεται η επιδημία».

«Θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα, όμως είναι ένας κίνδυνος διαχειρίσιμος, τον οποίον πρέπει να πάρουμε για την οικονομία της χώρας» πρόσθεσε ο κ. Σύψας.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενός αρνητικού σεναρίου, με πιθανή αύξηση κρουσμάτων στα νησιά ή σε άλλα σημεία της χώρας, έκανε λόγο για διαχείριση με κατά τόπους lockdown αν και «δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε τόσο ακραία σημεία».

Ο κίνδυνος εφησυχασμού

Μήνυμα επαγρύπνησης σε ότι αφορά την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας, έστειλε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο «MEGA Mag».

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, δεν σταμάτησαν να ανακύπτουν νέα κρούσματα Covid-19 ωστόσο «ευτυχώς είναι ελάχιστα και τα περισσότερα εξηγήσιμα. Από την εστία στη Θράκη αλλά και από τους τουρίστες που έρχονται στη χώρα».

Ζητούμενο στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, υπογράμμισε ο καθηγητής, είναι « η γρήγορη διάγνωση, ιχνηλάτηση και απομόνωση των περιστατικών».

Σχετικά με τους συνωστισμούς που παρατηρούνται, τόνισε την ανάγκη ελάττωσής τους, καθώς γίνεται μια σημαντική προσπάθεια.

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ, δεν έχει φύγει. Σε επίπεδο πλανήτη η κατάσταση είναι χειρότερη. Η επιδημία μεταφέρεται από κράτος σε κράτος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Back to top button