ΕΛΛΑΔΑ

Υπ. Εθνικής Άμυνας: «Ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης, θα συνιστά παραβίαση του κυριαρχικού μας δικαιώματος»

«Οι δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης παραπέμπουν σε θερμό επεισόδιο, αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορείς να καλείσαι σε ένα διάλογο με όρους εκβιασμού ή ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τέτοιο διάλογο δεν τον θέλουμε», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ.

«Αν ο κύριος Τσαβούσογλου θεωρεί ότι αυτός είναι ο τρόπος για να καλέσει τον άλλο σε διάλογο, εμείς το βρίσκουμε έναν παράξενο τρόπο και ενώ θεωρούμε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί και δεν πρέπει ο διάλογος να εκβιάζεται», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

caffeine adv2020b

«Η Τουρκία θα πρέπει να δείξει προθέσεις καλής γειτονίας, αλλά και σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία λειτουργεί ως ο ταραξίας και ο νταής της περιοχής, δεν γίνεται έτσι να συζητάς. Θέλουμε διάλογο, αλλά όχι με αυτούς τους όρους», συμπλήρωσε. «Τι θα συζητήσουμε; Είναι λανθασμένη η βάση για να καθίσουμε να συζητήσουμε. Δεν θέλουμε να κόψουμε τα κανάλια επικοινωνίας, αλλά γινόμαστε μάρτυρες συγκεκριμένης συμπεριφοράς που δεν βοηθάει όπως και η πολύ επιθετική ρητορική».

Για την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας στη θάλασσα είπε: «Η ύπαρξη ενός πλοίου σε ελληνικά νερά με όρους πιθανότατα αβλαβούς διελεύσεως ή οτιδήποτε άλλο, δεν θα ήταν αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, έχει συμβεί και συμβαίνει. Από την άλλη ένα ερευνητικό που έρχεται να πραγματοποιήσει έρευνες νότια της Κρήτης, θα συνιστά παραβίαση του κυριαρχικού μας δικαιώματος».

neratzoulis neo

Ερωτώμενος σχετικά με την κόκκινη γραμμή της τουρκικής προκλητικότητας στη θάλασσα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν θέλησε να την προσδιορίσει και σημείωσε: «Δεν θέλω να δώσω συγκεκριμένο. Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, θα αντιδράσει.

Δική μου δουλειά ως πολιτικός προϊστάμενος των ΕΔ είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε».

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
Back to top button