ΕΛΛΑΔΑ

Πιο φθηνά τα συμβόλαια, οι γονικές παροχές, οι δωρεές και τα μισθωτήρια

Σημαντικά πιο φθηνά θα είναι πλέον τα συμβόλαια και οι άλλες συμβολαιογραφικές πράξεις (γονικές παροχές, δωρεές, συστάσεις εταιρειών, μισθωτήρια κ.λπ.), μετά την κατάργηση των κοινωνικών πόρων του Ταμείου Νομικών, επισημαίνει η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι ανεξάρτητα από τη μείωση του κόστους των συμβολαιογραφικών πράξεων, λόγω του «παγώματος» της αγοράς, αλλά και της οικονομικής κρίσης γενικότερα, οι συμβολαιογραφικές πράξεις είναι ελάχιστες εάν όχι μηδενικές.

Οι συμβολαιογράφοι επισημαίνουν ότι ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες (2.6.2016) και αναμένεται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νομοσχεδίου για την «κύρωση της προγραμματικής συμφωνίας (Programme Arrangement) Α-1424 κ.λπ.» με τη οποία καταργούνται οι κοινωνικοί πόροι προς το Ταμείο Νομικών (άρθρο 150 παρ. 1 του Ν. 3655/2008), οι οποίοι επιβάρυναν μεγάλο αριθμό συμβολαιογραφικών πράξεων.

Η κατάργηση των πόρων αυτών έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του κόστους της συμβολαιογραφικής υπηρεσίας, η οποία καθίσταται πλέον οικονομικότερη.Μάλιστα, η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος αναφέρει στην ανακοίνωσή της παραδείγματα τα οποία καταδεικνύουν τη μείωση κόστους της συμβολαιογραφικής υπηρεσίας. Ενδεικτικά αναφέρουν:

Α) Στην περίπτωση σύνταξης συμβολαίου γονικής παροχής διαμερίσματος αξίας αντικειμενικού προσδιορισμού 100.000 ευρώ, το συνολικό κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης, μετά την κατάργηση των κοινωνικών πόρων, μειώνεται κατά 775 ευρώ.

Β) Στην περίπτωση σύνταξης μισθωτηρίου συμβολαίου ακινήτου αξίας 50.000 ευρώ, το συνολικό κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης, μετά την κατάργηση των ως άνω πόρων, μειώνεται κατά 650 ευρώ.

Γ) Στην περίπτωση σύνταξης συμβολαίου δωρεάς από παππού σε εγγονό ακινήτου αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, το συνολικό κόστος της συμβολαιογραφικής πράξης, μετά την κατάργηση των ως άνω πόρων, μειώνεται κατά 1.550 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close