ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Πετυχημένη καλλιέργεια λαχανικών στην Ανταρκτική

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που καλούνται οι επιστήμονες να λύσουν για να μπορέσει ο άνθρωπος να κατακτήσει το Διάστημα είναι η παραγωγή φρέσκων τροφίμων. Τόσο τα μεγάλης διάρκειας ταξίδια σε άλλους κόσμους μακριά από την Γη όσο και η διαμονή σε αυτούς απαιτεί την κατανάλωση φρέσκων τροφίμων, σε κάποιο ποσοστό τουλάχιστον, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας από την κακή διατροφή οι επιβάτες διαστημοπλοίων αλλά και οι κάτοικοι άλλων πλανητών.

Γίνονται διαφόρων ειδών προσπάθειες και πειράματα καλλιέργειας τροφίμων σε ακραία περιβάλλοντα ώστε να αναδειχθούν οι τεχνολογίες και οι μέθοδοι που θα επιτρέψουν την καλλιέργεια τροφίμων μέσα στα διαστημόπλοια αλλά και σε άλλους πλανήτες με αφιλόξενες συνθήκες. Καλλιεργούνται για παράδειγμα τρόφιμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με κατά καιρούς θετικά αποτελέσματα.

“ΧΡΥΣΟΣ

Η τελευταία τέτοια προσπάθεια έγινε σε μια απομονωμένη βάση στην Ανταρκτική. Δημιουργήθηκε εκεί ένα προηγμένης τεχνολογίας θερμοκήπιο. Το EDEN ISS όπως ονομάζεται το θερμοκήπιο δημιουργήθηκε στον γερμανικό ερευνητικό σταθμό Neumayer Station III της Ανταρκτικής.

Το θερμοκήπιο δημιούργησε και ελέγχει το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστήματος (DLR) που αποτελεί την διαστημική υπηρεσία της Γερμανίας. Η DLR συνεργάζεται στενά με την NASA για την ανάπτυξη μεθόδων καλλιέργειας στο Διάστημα. Το θερμοκήπιο λειτουργεί με αεροπονικές μεθόδους ανάπτυξης των φυτών τα οποία δεν φυτεύονται σε χώμα αλλά βρίσκονται στον αέρα με το νερό και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται να τους παρέχονται μέσα από μιας ειδικά τεχνητή ομίχλη που τα περιέχει.

“IN_AND_OUT

Το δώδεκα τετραγωνικών μέτρων θερμοκήπιο βρίσκεται σε απόσταση 400 μέτρων από τον σταθμό και αυτή την περίοδο ασχολείται με αυτό καθημερινά η βοτανολόγος της NASA Τζες Μπάντσεκ που θα παραμείνει στον σταθμό για 14 μήνες. Με θερμοκρασίες πέριξ των μείον 50 βαθμών Κελσίου και συχνές ανεμοθύελλες η λειτουργία του θερμοκηπίου δεν είναι απλή υπόθεση. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι μπορεί να παράγει τρόφιμα τα οποία καταναλώνει το πλήρωμα του σταθμού. Η Μπάντσεκ έκανε την εμφάνιση του από τον σταθμό σε συνέντευξη Τύπου και ανέφερε ότι καλλιεργήθηκε εκεί με επιτυχία μια εξαιρετικής ποιότητας ρόκα.

«Χρησιμοποιούμε τρεις βασικές τεχνολογίες για την καλλιέργεια των φυτών. Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες LED για να παρέχουν φως στα φυτά, ψεκάζουμε τις ρίζες κάθε πέντε λεπτά με ένα διάλυμα που περιέχει θρεπτικά συστατικά ενώ διοχετεύουμε διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα για να ελέγξουμε την θερμοκρασία και την υγρασία» αποκάλυψε η Μπάντσεκ.

Mechanical Solutions

O επικεφαλής του προγράμματος EDEN ISS Ντάνιελ Σούμπερτ αποκάλυψε στην συνέντευξη Τύπου ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενός θερμοκηπίου που θα προορίζεται για λειτουργία στην Σελήνη. Σύμφωνα με τον Σούμπερτ εκτός των διαφόρων μεθόδων καλλιέργειας στο θερμοκήπιο αυτό θα χρησιμοποιηθούν ρομποτικοί μηχανισμοί και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την λειτουργία του.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button