ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε προγράμματα για 57.000 ανέργους

Πέντε νέα προγράμματα που απευθύνονται συνολικά σε περίπου 57.000 ανέργους περιλαμβάνει η «βεντάλια» των δράσεων απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας για το νέο έτος. Το υπουργείο βγάζει από τη φαρέτρα του νέες δράσεις, που θα περιλαμβάνουν κατάρτιση, πρακτική άσκηση, αλλά και εργασία. Βασικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι η πάταξη του φαινομένου της ανεργίας, η οποία καθηλώνει περισσότερα 830.000 άτομα.

Το πρώτο πρόγραμμα προβλέπει την επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού-ών από αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις νέων. Η δράση, με τίτλο «πρώτη πρόσληψη» θα ξεκινήσει στις αρχές του έτους και θα αφορά 20.000 άτομα. Το πρόγραμμα θα δίνει οικονομικά κίνητρα σε αυτοαπασχολούμενους νέους ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν προσωπικό, για να προσλάβουν ανέργους σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ο ΟΑΕΔ θα επιχορηγεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας για 12 ή 18 μήνες, αναλόγως της ηλικίας των προσλαμβανόμενων ανέργων. Η δεύτερη δράση που προωθείται αφορά επίσης ανεργους και προβλέπει την επιδότηση τους με 20.000 ευρώ προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η δράση, που αφορά 2.500 άτομα, ετοιμάζεται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τον Φεβρουάριο.

Οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν ηλικία από 18 έως 29 ετών, ενώ στη πρώτη φάση του προγράμματος θα επιλεγούν 5.000 άνεργοι, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ένα πενθήμερο σεμινάριο Συμβουλευτικής Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών. Εν συνεχεία οι ωφελούμενοι θα υποβάλλουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα ακολουθήσει αξιολόγηση, επιλογή των πιο ώριμων ιδεών και επιδότηση των 2.500 ανέργων.Στις αρχές του έτους θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν και το πρόγραμμα κατάρτισης 200 ωρών για 4.500 νέους άνεργους, ηλικίας έως 29 ετών, απόφοιτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή Γενικού Λυκείου για απασχόληση σε περίπου 10 επαγγελματικές ειδικότητες. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 14 μηνών και το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται σε 360 ευρώ το μήνα για κάλυψη μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την προκήρυξη του προγράμματος απασχόλησης 10.000 ανέργων, αποφοίτων ΑΕΙ, δευτεροβάθμιας και μεταλυκειακής εκπαίδευσης, ηλικίας από 18 έως 29 ετών. Η δράση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, ενώ στόχος της είναι η πρόσληψη σε θέσεις πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισµούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Κοινωνικούς Συνεταιρισµούς Περιορισµένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα.

Τέλος, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μ.Καραμεσίνη σε συνέντευξη της στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM, 104,9» ανακοίνωσε την προκήρυξη νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για το Δημόσιο , που θα αφορά την πρόσληψη 20.000 ανέργων στον δημόσιο τομέα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close