Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τις ομοφοβικές δηλώσεις Μπέου

Η ελληνική Δικαιοσύνη προχώρησε σε κινητοποίησή της μετά τις ομοφοβικές δηλώσεις Μπέου, ο οποίος στοχοποίησε τον Στ. Κασσελάκη. Την ενεργοποίηση της εισαγγελίας είχε ζητήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης  διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς στην Εισαγγελία Βόλου αναφορικά με τα όσα είπε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος λίγο μετά την επανεκλογή του, αναφέροντας ότι θα πρέπει να ερευνηθεί «αν ήταν πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλόφιλων».

Ειδικότερα, η ανώτατη εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε παραγγελία για έρευνα σε βάρος του δήμαρχου Βόλου με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου, τονίζοντας με έμφαση στο έγγραφό της ότι ο λόγος του – με τις συγκεκριμένες δηλώσεις που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων – είναι ρατσιστικός. «Με άλλα λόγια, αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, πρέπει να διερευνηθεί αν η ως άνω δήλωση του Δημάρχου ήταν πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλόφιλων (βλ. και ΑΠ 858/2020)».

Mechanical Solutions

Σε άλλο σημείο της εισαγγελικής παραγγελίας η κυρία Αδειλίνη καλεί τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να εξετάσουν και την περίπτωση να προσφύγει δικαστικά, δηλαδή να υποβάλλει μήνυση και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Σχετικά αναφέρεται στο εισαγγελικό έγγραφο: «Σε κάθε περίπτωση, να διερευνηθεί αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, επιθυμεί να υποβάλει έγκληση κατά του ως άνω Δημάρχου για εξύβριση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά κλπ.”

Αναλυτικά η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου:

«Παρακαλούμε, εν όψει της δήλωσης του Δημάρχου Βόλου, που έλαβε χώρα χθές σε live μετάδοση από τα περισσότερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, με το εξής περιεχόμενο: «Δηλαδή κύριε Κασελάκη θα μεγαλώνουμε κορίτσια για να παράγουμε πούστηδες; Αυτή είναι η Ελλάδα, αυτή είναι η πατρίδα του; Αφήστε με μόνο μου. Σε καμία περίπτωση δεν θα είστε πρότυπο ρε», να ερευνήσετε τυχόν διάπραξη της αξιόποινης πράξης του άρθρου 1 παρ.1 του ν. 4285/2014.

Θα πρέπει, εκτός των άλλων, να ληφθεί υπόψη ότι η πιο πάνω δήλωση του εν λόγω Δημάρχου, ερμηνευόμενη ως ενιαίο νοηματικό σύνολο, σύμφωνα και με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, στοχοποιεί προσδιορίζοντας με απόλυτα διακριτό τρόπο τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα των ομοφυλοφίλων, στα άτομα δε αυτά με τον συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό αρνείται ο ανωτέρω το δικαίωμα να υπάρχουν στην κοινωνία, να συμμετέχουν, να ενεργούν και να εκφράζουν τις αντιλήψεις και επιδιώξεις τους στην κοινωνική ζωή. Συνεπώς, η συγκεκριμένη συμπεριφορά του μπορεί να υποκινήσει μίσος κατά των ομοφυλόφιλων, καθώς η ένταση του λόγου του και μάλιστα δημόσιου, λαμβανομένης υπόψη και της ιδιότητας του Δημάρχου, μπορεί να θεωρηθεί ως πρόσφορη να προκαλέσει στο μέσο άνθρωπο έντονα συναισθήματα απέχθειας, αποστροφής, χαιρεκακίας, αντεκδίκησης και ιδιαίτερης εχθρότητας κατά της ανωτέρω ομάδας προσώπων, τα δε συναισθήματα αυτά είναι αντικειμενικά δυνατόν να προκαλέσουν κίνδυνο τέλεσης πράξεων βίας κατά της συγκεκριμένης ομάδας ή των μελών της, διασαλεύοντας την ειρηνική και ομαλή κοινωνική συμβίωση και τα ατομικά δικαιώματά τους. Με άλλα λόγια πρέπει να διερευνηθεί αν η ως άνω δήλωση του Δημάρχου ήταν πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλόφιλων (βλ. και ΑΠ 858/2020).
Σε κάθε περίπτωση, να διερευνηθεί αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, επιθυμεί να υποβάλει έγκληση κατά του ως άνω Δημάρχου για εξύβριση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά κλπ.”».

Οι δηλώσεις Μπέου προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς δεν ήταν λίγοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ζητούσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button