ΕΛΛΑΔΑ

Πανεπιστημίο Ιωαννίνων: Ερευνα για το ελαιόλαδο δίνει πλεονέκτημα στην bag-in-box συσκευασία

Οι περιέκτες bag-in-box (ασκοί) διατήρησαν την ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και κάτω από πιο δύσκολες συνθήκες από εκείνες στις οποίες αποθηκεύτηκε αντίστοιχης κατηγορίας λάδι σε μεταλλικά δοχεία. Αυτό κατέδειξαν τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με τα οποία από τη στατιστική ανάλυση προέκυψε ότι όλα τα δείγματα επηρεάστηκαν από τη θερμοκρασία συντήρησης, αλλά εκείνα που συντηρήθηκαν σε bag-in-box συσκευασίες επηρεάστηκαν λιγότερο.

Το ίδιο πρότυπο επαληθεύτηκε όταν οι ερευνητές μέτρησαν τους συντελεστές απορρόφησης των δειγμάτων, τον δείκτη, δηλαδή, του πόσο απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες το λάδι πριν απωλέσει την ιδιότητα του έξτρα παρθένου. Μόνο τα δείγματα που αποθηκεύτηκαν σε μεταλλικούς περιέκτες σε αντίξοες θερμοκρασίες υπερέβησαν τις παραμέτρους για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μετά από 60 ημέρες. «Είναι φανερό ότι σε αντίξοες θερμοκρασίες, οι συσκευασίες bag-in-box αποδείχθηκαν ανώτερες των μεταλλικών και στις τέσσερις μετρήσεις παραμέτρων ποιότητας.

caffeine adv2020b

Τέτοιες θερμοκρασίες και η πλεονάζουσα παρουσία οξυγόνου, ως αποτέλεσμα του κενού που υπάρχει στο πάνω μέρος του μεταλλικού περιέκτη μετά από κάθε δειγματοληψία, οδήγησε σε πιο γρήγορη φθορά της ποιότητας του δείγματος, καθώς η παρουσία οξυγόνου εντείνει την οξείδωση», σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας. Η ομάδα που διενήργησε την έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει την επανάληψη του πειράματος, αυτήν τη φορά με σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια.

neratzoulis neo

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button