Ελλάδα

Πανεπιστήμια | Με το ζόρι …διά ζώσης γίνεται σε αυτές τις συνθήκες;

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα στα ΑΕΙ, ουδείς γνωρίζει πώς θα γίνουν τα μαθήματα. Όχι, ακριβώς κανείς. Το υπουργείο Παιδείας διακηρύσσει ότι είναι υπέρ της «διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των  αιθουσών».

Η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ αποφάσισε ότι τα υποχρεωτικά μαθήματα θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως (με φυσική παρουσία σε μαθήματα με συμμετοχή κάτω από 65 φοιτητές), ενώ η Νομική Σχολή του ΑΠΘ, όπως με πληροφόρησαν, τάχθηκε με τη θέση του υπουργείου.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Πάντως, η πλειονότητα των πανεπιστημιακών καθηγητών φαίνεται πως θεωρεί ανεδαφική τη θέση του Υπουργείου Παιδείας, και σίγουρα η ΠΟΣΔΕΠ που ζητάει να δοθεί ρητά η ευχέρεια εξ αποστάσεως ή μικτού τρόπου διδασκαλίας.

Δεν υπάρχει καθηγητής που να μην είναι καταρχήν υπέρ της διά ζώσης εκπαίδευση. Ωστόσο, με τις σημερινές συνθήκες η μόνη εφικτή λύση είναι ο μικτός τρόπος διδασκαλίας. Μία βδομάδα πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα, είναι αδύνατον να προετοιμαστούν επαρκώς τα πανεπιστήμια για 100% διά ζώσης εκπαίδευση. Η απόφαση των πρυτάνεων η διδασκαλία να πραγματοποιηθεί εντός του πλαισίου που ορίζει το υπουργείο Παιδείας δεν είναι ιδιαιτέρως πειστική ότι θα εφαρμοστούν με συνέπεια όλα τα μέτρα.


Πέρυσι, η επιστροφή (και τα μαζικά πάρτι) των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη υπήρξε κύρια αιτία διάδοσης της covid-19, που οδήγησε στο σκληρό λοκντάουν. Τα ρίσκα είναι μεγάλα, και το να κάνουμε τις επιθυμίες μας πραγματικότητα δεν παράγει σώφρονα πολιτική. Με το ζόρι επιστροφή στην «κανονικότητα» δεν γίνεται.

kingeight 2021a
detorakis adv jul2021
bakaliko lagos


Back to top button