Citron

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ | Εκτός επιδοτήσεων χιλιάδες αγρότες

Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και στην Κρήτη με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και φορείς να διαμαρτύρονται έντονα στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρη Μελά με επιστολή τους.

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Με μία κίνηση, με την αλλαγή των δεδομένων στο χαρτογραφικό υπόβαθρο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προκάλεσε τεράστια αναστάτωση σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που βλέπουν την τελευταία στιγμή να μένουν εκτός επιδοτήσεων.

Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και στην Κρήτη με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και φορείς να διαμαρτύρονται έντονα στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρη Μελά με επιστολή τους.

“ΧΡΥΣΟΣ

Σε αυτήν αναφέρουν: «Ενώ το σύστημα των επιδοτήσεων κλείνει σε μόλις πέντε μέρες και το σύνολο των παραγωγών έχει σχεδόν ολοκληρώσει την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σήμερα Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, αιφνιδίως ενσωμάτωσε νέα δεδομένα στο χαρτογραφικό υπόβαθρο, με αποτέλεσμα να αλλάξουν οι επιλεξιμότητες των αγροτεμαχίων. Με λύπη μας είχαμε διαπιστώσει ότι συγκριτικά με το 2020 υπήρχε ήδη αύξηση των μην επιλέξιμων αγροτεμαχίων και μετά τον 13ο διασταυρωτικό η αύξηση ξεπέρασε το 50% με αποτέλεσμα μια μεγάλη μερίδα των παραγωγών και των κτηνοτρόφων να απωλέσουν αδίκως ένα σημαντικό μέρος επιδότησης, αλλά και νέοι αγρότες να μην μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, που έχει προδημοσιευτεί, αλλά και στο πρόγραμμα των βιολογικών.

Είναι αυτονόητο ότι κανένα ΚΥΔ δεν είναι εφικτό σε λιγότερο από πέντε ημέρες να προβεί στον έλεγχο των αγροτεμαχίων που απαιτείται και έπειτα να γίνουν οι διορθώσεις από τους παραγωγούς, την στιγμή μάλιστα που καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να ολοκληρώσουμε τις προηγούμενες αποσφαλματώσεις. (Να μην ξεχνάμε ότι δεν ήταν ευθύνη των ΚΥΔ η καθυστέρηση έναρξης υποβολής δηλώσεων έτους 2021). [Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι ΚΥΔ πρέπει μέσα σε αυτές τις πέντε μέρες να ελέγξει και να διορθώσει 8683 αγροτεμάχια!!!]

Για τους λόγους αυτούς κρίνεται επιτακτική ανάγκη να προβείτε στον επανέλεγχο και την αναμόρφωση του χαρτογραφικού υπόβαθρου καθώς θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη μια τέτοια απόφαση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ειδικά για το νησί της Κρήτης που δραστηριοποιούμαστε το 2020 τα μη επιλέξιμα τμήματα δηλωμένων αγροτεμαχίων εκτός ανοχής ήταν ~210.000 στρέμματα. Το 2021 πριν την ενημέρωση του υποβάθρου το αντίστοιχο νούμερο ήταν 270.000 στρέμματα ενώ μετά από την ενημέρωση εκτινάχθηκε στα 900.000 στρέμματα, δηλαδή υπερ-τριπλασιάστηκε. Εκτιμάται ότι αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα μειώσεις στις πληρωμές βασικής και πράσινης πάνω από 6% (χωρίς να συνυπολογιστούν πιθανές ποινές).

“IN_AND_OUT

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι δεν φέρουν τα ΚΥΔ καμία ευθύνη για τη μη πληρωμή των παραγωγών κάτω από αυτές τις συνθήκες, επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι κοινός μας στόχος θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών μας, λαμβάνοντας υπόψη και τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, που όλοι βιώνουμε».

Mechanical Solutions

Οι αγροτοκτηνοτροφικοί φορείς επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμα τους, όπως λένε.

Την επιστολή υπογράφουν οι:

Zuper Service

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΡΗΤΗΣ Ι.Κ.Ε.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

ΑΓΡΟΕΞΕΛΙΞΗ I.K.E.

ΑΓΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΟΕ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Ο.Ε.

ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΜΠΑΡΑΔΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΝΕΑ ΑΓΡΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΙΚΕ – AGRONOVA

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΣΥΠΑ ΟΕ – ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ Γ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ Α ΟΕ

ΚΥΔ ΚΡΥΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ ΕΑΣ ΑΕ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΑΕΣ ΑΕ

ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Ν. ΚΟΝΤΑΡΑΚΗΣ – ΜΙΧ. ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗΣ Ο.Ε.

ΤΣΟΥΒΑΔΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΟΥΛΤΑΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button