Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΗΕ: Παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης κρέατος και οσπρίων σε 10 χρόνια

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Σύμφωνα με την έκθεση «Αγροτικές προοπτικές» που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (FAO) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για την περίοδο 2019-2028, ο πλανήτης αναμένεται να καταναλώνει περισσότερες φακές, κουκιά και ξερά φασόλια, σε δέκα χρόνια. Η κατανάλωση περισσότερων οσπρίων που άλλωστε αποτελούν και πηγή πρωτεϊνών δε θα αναχαιτίσει την κατανάλωση κρέατος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το 2028, η κατανάλωση οσπρίων, ριζών και βολβών αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% τον χρόνο παγκοσμίως. Πρόκειται για την πιο μεγάλη αύξηση στα διατροφικά προϊόντα βάσης. Όσον αφορά τα δημητριακά, η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% τον χρόνο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, τα ζωικά προϊόντα, τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατά 1,7%, η ζάχαρη και τα φυτικά έλαια κατά 1,8%.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έκθεση υπογραμμίζει επίσης «πως στη διάρκεια των επόμενων δέκα χρόνων, η ζήτηση αγροτικών προϊόντων θα εξαρτηθεί κυρίως από τις ανάγκες (…) ενός αυξανόμενου και πιο εύπορου πληθυσμού». Έτσι στην Ασία, όπου το εισόδημα ανά κάτοικο αναμένεται να αυξηθεί πολύ έως το 2028, η κατανάλωση κρέατοςεκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 5 κιλά το έτος ανά κάτοικο στην Κίνα και κατά 4 κιλά στη Νοτιοανατολική Ασία, σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Ηνωμένες Πολιτείες: 100 κιλά κρέατος τον χρόνο και ανά κάτοικο

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Αυτή η επέκταση θα αφορά κυρίως τα πουλερικά και το χοιρινό, τα κρέατα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην περιοχή. Η κατανάλωση βοδινού αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5 κιλό (500 γραμμάρια) τον χρόνο και ανά κάτοικο τα επόμενα δέκα χρόνια, με 4 κιλά κατά μέσο όρο ανά κάτοικο.

Στη Νότια Ασία, αντίθετα, η αύξηση των εισοδημάτων θα συνδέεται περισσότερο με μια αύξηση της ζήτησης γαλακτοκομικών προϊόντων, ζάχαρης και φυτικών ελαίων. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα όσπρια θα παραμείνουν οι κύριες πηγές πρωτεϊνών στην περιοχή αυτή.

Zuper Service

Στο Πακιστάν η αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να είναι η πιο ισχυρή στον κόσμο, με μια αναμενόμενη αύξηση 42 κιλών ανά κάτοικο έως το 2028.

Στις χώρες με υψηλό εισόδημα, η κατανάλωση κρεάτων ανά κάτοικο θα αυξηθεί με πιο αργό ρυθμό από ότι στις οικονομίες με χαμηλό εισόδημα, αλλά καθώς φθάνει ήδη ένα υψηλό επίπεδο, η αύξηση αυτή θα είναι πιο σημαντική σε απόλυτες τιμές.

Έτσι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατανάλωση κρέατος ανά κάτοικο θα αυξηθεί μόνο κατά 2%, αλλά με περισσότερα από 2 κιλά επιπλέον τον χρόνο ανά κάτοικο, θα υπερβεί τα 100 κιλά ανά κάτοικο το 2028, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ, σύμφωνα με την έκθεση.

Στην Αφρική, η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να καταγράψει άνοδο 25% μέσα στη δεκαετία. Ωστόσο, ο FAO και ο ΟΑΣΑ σημειώνουν πως ο αριθμός αυτός είναι κατώτερος εκείνου της προβλεπόμενης δημογραφικής αύξησης (+30%) στην ήπειρο.

Υποσαχάρια Αφρική: 12,9 κιλά κρέατος τον χρόνο ανά κάτοικο

Στην υποσαχάρια Αφρική, η συνολική κατανάλωση κρέατος ανά κάτοικο αναμένεται να μειωθεί κατά 0,6 κιλό (600 γραμμάρια) πέφτοντας στα 12,9 κιλά κατά μέσο όρο έως το 2028. Στην περιοχή αυτή, «τα εισοδήματα δεν θα αυξηθούν αρκετά έτσι ώστε τα προϊόντα από κρέας να γίνουν προσβάσιμα στο σύνολο του πληθυσμού», σημειώνουν οι ειδικοί.

Αυτή η πτώση της κατανάλωσης αναμένεται να αφορά κυρίως το αρνί, το βοδινό και το μοσχάρι, ενώ μια «μετριοπαθής» αύξηση αναμένεται στην κατανάλωση πουλερικών σε ορισμένες χώρες της περιοχής.

Όσον αφορά τη ζάχαρη, το 2028, η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να φθάσει τα 24 κιλά ανά κάτοικο το έτος, δηλ. μια αύξηση σχεδόν κατά 2 κιλά μέσα σε δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις προβολές.

Η κατανάλωση φυτικών ελαίων στον κόσμο αναμένεται να φθάσει σχεδόν τα 20 κιλά ανά κάτοικο.
«Ενώ το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει αυτή τη στιγμή σε αστικό περιβάλλον και αυτό το παγκόσμιο ποσοστό θα φθάσει σχεδόν το 60% στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, η ζήτηση για έτοιμα και μεταποιημένα τρόφιμα θα αυξηθεί, και μαζί της η κατανάλωση ζάχαρης και φυτικών ελαίων», προβλέπουν οι δύο οργανισμοί.

Ο ΟΟΣΑ και ο FAO προβλέπουν επίσης ότι οι αγροτικές επιφάνειες, που αποτελούν το 40% των εδαφών του πλανήτη, δεν θα επεκτείνονται πλέον μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, παρά μια «επέκταση των καλλιεργημένων εδαφών» που θα αντισταθμιστεί από μια «μείωση των βοσκοτοπιών».

Οι δύο οργανισμοί καταγγέλλουν επίσης μια «επιδημία παχυσαρκίας» στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, που πλήττονται κατά παράδοξο τρόπο την ίδια στιγμή από διατροφική ανασφάλεια.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button