ΕΛΛΑΔΑ

Οι προτάσεις Τσιόδρα για το άνοιγμα των σχολείων

Με κανόνες και όχι ελαφρά τη καρδία θα πρέπει να γίνει το άνοιγμα των σχολείων.

Το παραπάνω τόνισε χθες ο λοιμωξιολόγος, κος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να χτυπήσει ξανά το κουδούνι.

caffeine adv2020b

«Είναι σαφές ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο και τα μικρά παιδιά ακόμα λιγότερο. Ο ρόλος τους στη διασπορά δεν φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος. Η κοινωνία πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει, και θα αρχίσει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες.

Εγώ νομίζω ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, αλλά είμαι μέλος της Επιτροπής και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί. Το αν θα ανοίξουν αφορά και το τι ακολουθεί το άνοιγμα των σχολείων. Αν οι οικογένειές τους έχουν για παράδειγμα ευπαθείς ομάδες. Αν υπάρχει τρόπος να απομακρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες», είπε.

neratzoulis neo

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι “σήμερα συζητήσαμε το πόσο επέδρασε το κλείσιμο των σχολείων στην όλη αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα μέτρα είχαν μια επίδρασης της τάξεως του 80% και τα σχολεία επέδρασαν στο 15-20% περίπου.

Ευτυχώς, έχουμε μαθηματικά μοντέλα που μας επιτρέπουν να δούμε πόσο θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων την εξέλιξη της επιδημικής καμπύλης. Τα ειδικά κριτήρια και οι ειδικές προϋποθέσεις ανοίγματος δεν αναιρούν τα μέτρα υγιεινής που θα πρέπει να προσέχουμε.

Η επάνοδος στην κανονικότητα θα γίνει με τήρηση των μέτρων υγιεινής ακόμη της μάσκας, για να καλύψουμε και αυτό το ενδεχόμενο μετάδοσης από κάποιον ασυμπτωματικό.”

Διαφορετικές φωνές

Aντίθετοι στο άνοιγμα όλων των σχολικών μονάδων της χώρας εμφανίζονται επιστήμονες από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας καθώς όπως εισηγούνται, είναι μεγάλο το ποσοστό των ασυμπτωματικών παιδιών που δεν νοσούν μεν, αλλά μπορούν να μεταδώσουν αθόρυβα τη νόσο στους γονείς ή τους ηλικιωμένους και ευπαθείς συγγενείς τους.

Την άποψη ότι τα σχολεία δεν θα πρέπει να ανοίξουν «και να τελειώσει τώρα η σχολική χρονιά» εξέφρασε μεταξύ άλλων ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπ. Υγείας, Μάριος Λαζανάς.

«Τα σχολεία είναι ευαίσθητο θέμα. Δεν ξέρω τι θα κερδίσουμε αν ανοίξουν, με εξαίρεση τις πανελλαδικές εξετάσεις» είπε μεταξύ άλλων ο ομότιμος καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Δάικος.

Καταρχήν αντίθετος εμφανίζεται και ο Ηλίας Μόσιαλος. Αν αποφασιστεί άνοιγμα των σχολείων, αυτό θα έπρεπε να γίνει για την τελευταία τάξη και με μοντέλο «ζωνών διδασκαλίας», να μην γυρίσουν όλοι οι μαθητές”. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο  εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για τον COVID-19.

«Προσωπικά θα ήμουν πολύ διστακτικός για το άνοιγμα των σχολείων. Με δεδομένο ότι οι μαθητές μπορούν να είναι κατά το πλείστον ασυμπτωματικοί και επομένως να κάνουν και τη μεγαλύτερη διασπορά στον πληθυσμό, επανερχόμενοι μαζικά στα σχολεία, είναι προτιμότερο  τα σχολεία να μην ανοίξουν κανονικά με την άρση των μέτρων» είχε δηλώσει ο κ. Μόσιαλος.

Το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων εξετάζεται από την κυβέρνηση με στόχο να μπορέσουν οι γονείς των παιδιών, που βρίσκονται σε άδεια ειδικού σκοπού, να επιστρέψουν σταδιακά στις εργασίες τους μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Τα μικρότερα παιδιά του Δημοτικού, όμως, που είναι αυτά που χρειάζονται επιτήρηση στο σπίτι από ενήλικα, είναι κι αυτά τα οποία – σύμφωνα με τους επιστήμονες – θα τηρήσουν πολύ δύσκολα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής στο σχολείο.

Γι’ αυτό και οι επιστήμονες εκφράζουν αντιρρήσεις για την επαναφορά τους στο σχολείο, καθώς, όπως λένε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διασποράς της νόσου COVID-19 στον πληθυσμό.

Στο «τραπέζι» έχει πέσει και το σενάριο να ανοίξουν τα σχολεία μόνο για την τρίτη λυκείου, για να γίνει η προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με μια εισήγηση τα σχολεία θα λειτουργούν με… βάρδιες, με τα τμήματα να σπάνε σε πρωινά και απογευματινά.

Σε μια τέτοια περίπτωση, καθότι δεν υπάρχει πρόθεση να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά από τώρα, θα συνεχιστούν τα τηλεμαθήματα στο δημοτικό και το γυμνάσιο. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές που κατοικούν με ευπαθείς ομάδες θα παραμείνουν στα σπίτια τους.

Back to top button