ΕΛΛΑΔΑ

Οι ημερομηνίες που ανοίγουν βιβλιοπωλεία, μαγαζιά και κομμωτήριαΜε αργά και σταδιακά βήματα ανοίγει από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, η αγορά παρά την παράταση του lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αρχή θα γίνει με τα αμιγώς εποχικά καταστήματα πώλησης χριστουγεννιάτικων ειδών, που πρώτο αποκάλυψε το ethnos.gr αρκετές ώρες πριν από την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η επανεκκίνηση της αγοράς θα συνεχιστεί με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Ακολούθως, όπως είχε αποκαλύψει στο «ethnos.gr» ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ρολά θα σηκώσουν τα καταστήματα πώλησης παιχνιδιών και βιβλιοπωλεία.

Αναλυτικά ο προγραμματισμός, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από την κυβέρνηση είναι οι εξής:

swell adv 2021

  • Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα. Διευκρινίζεται ότι αυτό αφορά τα 110 μαγαζιά σε όλη την Ελλάδα που πουλάνε αμιγώς χριστουγεννιάτικα είδη και ανοίγουν μόνο αυτήν την εποχή. Παράλληλα από την ίδια ημέρα θα επιτραπεί και η πώληση χρστουγεννιάτικων ειδών από τα σούπερ μάρκετ τόσο για να αποτραπεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, όσο – και κυρίως – για να μειωθούν ενδεχόμενα φαινόμενα συνωστισμού και να μην κατευθυνθεί το σύνολο των καταναλωτών σε 110 καταστήματα.
  • Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.
  • Την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και – εφόσον δεν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό – το μικρό λιανεμπόριο που σχετίζεται με τις γιορτές (είδη δώρων, κάβες και ίσως και εμπορικά καταστήματα με είδη ρουχισμού και υπόδησης). Στόχος είναι να «καλυφθούν» κατά προτεραιότητα όλες εκείνες οι εμπορικές δραστηριότητες που την περίοδο των εορτών κάνουν έως το 30% – 40% του ετήσιου τζίρου τους. Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία θα επιτρέπουν αυτό το άνοιγμα.
  • Με τα έως τώρα δεδομένα, τα εμπορικά κέντρα φαίνεται ότι θα παραμείνουν κλειστά αν και υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση να ανοίξουν στις 21 Δεκεμβρίου, η οποία, πάντως, δε φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Εξυπακούεται ότι για την είσοδο στα καταστήματα θα εξακολουθήσει να ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 2 μέτρων και βεβαίως η χρήση μάσκας προστασίας, η οποία άλλωστε είναι υποχρεωτική τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Η έξοδος για τις χριστουγεννιάτικες αγορές θα γίνεται με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 13033 με τον κωδικό 2.

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Σε επίπεδο ωραρίου, το πιθανότερο σενάριο είναι όσα καταστήματα ανοίξουν στις 8 ή 9 το πρωί, να κλείνουν στις 8 το βράδυ ώστε να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος της επιστροφής στα σπίτια τους σε πελάτες και εργαζομένους δεδομένου ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 21:00 θα συνεχίσει να ισχύει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως παρά τα όσα γράφτηκαν, πιθανότατα δε θα εφαρμοστεί η μέθοδος των αγορών με click away ή pick & collect. Η συγκεκριμένη μέθοδος προϋποθέτει ότι η παραγγελία θα γίνεται ηλεκτρονικά και θα πληρώνεται με κάρτα και ο πελάτης θα πηγαίνει με ραντεβού στο σημείο παραλαβής των αντικειμένων που αγόρασε. Ωστόσο, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί αν σκεφτεί κανείς ότι τη δυνατότητα αυτή θα είχαν μόνο 7.000 καταστήματα σε όλη την επικράτεια, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του συνωστισμού στα σημεία παραλαβής.

Το ενδεχόμενο συνωστισμού στα πρώτα καταστήματα που θα ανοίξουν, αυτά με τα εποχικά είδη, σχολίασε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: «Εκτιμώ ότι δε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις ουρές δεδομένου ότι θα είναι ανοιχτά 110 καταστήματα για να εξυπηρετήσουν το σύνολο των πολιτών. Το ότι επετράπη και στα σούπερ μάρκετ η πώληση εποχικών ειδών σαφώς θα βοηθήσει την κατάσταση, αλλά θεωρώ ότι δε θα την επιλύσει. Αρα – υπό την προυπόθεση πάντα ότι η επιδημιολογική κατάσταση θα το επιτρέψει – νομίζω ότι στη συνέχεια θα ανοίξουν και ορισμένα άλλα καταστήματα που σχετίζονται με τα δώρα και τις αγορές των Χριστουγέννων ώστε να μοιραστεί ο κόσμος».


Σχετικά άρθρα

Back to top button