ΕΛΛΑΔΑ

Ο Βαρουφάκης ζητά την κατάργηση της 100% προκαταβολής φόρουΤην κατάργηση της 100% προκαταβολής φόρου ζητά το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ΜέΡΑ 25, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή της ελληνικής οικονομίας.Σήμερα, ως επικεφαλής κόμματος ο άλλοτε ΥΠΟΙΚ ζητάει:

«To MέΡΑ 25 έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, εφόσον δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, αναγκαστικά θα προχωρήσει σε ρήξη με το λαό. Αυτό αποδείχτηκε εκ νέου σήμερα, όταν απορρίφτηκε ως άσχετη με το προς συζήτηση νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, η προτεινόμενη από το ΜέΡΑ25 τροπολογία που αφορά τον “ελέφαντα στο δωμάτιο” της φορολογικής μεταρρύθμισης: την κατάργηση της 100% Προκαταβολής Φόρου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25.«Η 100% προκαταβολή φόρου αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή της ελληνικής οικονομίας. Οποιοδήποτε νομοσχέδιο δεν την καταργεί, ολικώς ή μερικώς, δεν συνεισφέρει στην αποκατάσταση του φορολογικού ορθολογισμού ή/και της φορολογικής δικαιοσύνης», αναφέρει ακόμη το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, επισημαίνοντας ότι η 100% προκαταβολή φόρου καθιστά μη βιώσιμες μεγάλο ποσοστό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως και ότι «μειώνει δραστικά την οικονομική δραστηριότητα, πλήττει τον ανταγωνισμό (αυξάνοντας την συγκέντρωση των αγορών και ενισχύοντας τα ολιγοπώλια), μειώνει τη μισθοδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων (καθιστώντας ντε φάκτο ανενεργό τον κατώτατο μισθό) και λειτουργεί ως ισχυρό κίνητρο για τη φοροδιαφυγή και την έξοδο κεφαλαίων».

Τι προτείνει το κόμμα Βαρουφάκη

Το ΜέΡΑ 25 προτείνει τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% για επιχειρήσεις με προσωπικό έως 500 άτομα για το 2020 και ολική κατάργησή της το 2021.

Πιο αναλυτικά το κόμμα Βαρουφάκη προτείνει:

  • Την άμεση ολική κατάργηση της Προκαταβολής Φόρου για επιχειρήσεις με προσωπικό πλήρους απασχόλησης κάτω των 5 ατόμων.
  • Τη μείωση της Προκαταβολής Φόρου από το 100% στο 50% για επιχειρήσεις με προσωπικό μεταξύ των 5 και των 500 ατόμων, για το οικονομικό έτος 2020 και ολική κατάργηση (για αυτές τις επιχειρήσεις) για το οικονομικό έτος 2021.
  • Την ολική κατάργηση της Προκαταβολής Φόρου για όλες τις επιχειρήσεις από το οικονομικό έτος 2022.

Η πρόταση για τον ΕΝΦΙΑ

Ακόμη, το ΜέΡΑ 25 εξέφρασε τη διαφωνία του με την κυβερνητική πρόταση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την οποία χαρακτηρίζει ως «ταξική στη φιλοσοφία της» και προτείνει:

  • Για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 70 χιλιάδες, 100% απαλλαγή από το φόρο.
  • Για ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 500 χιλιάδες, μείωση 25% στον υφιστάμενο φόρο.
  • Για ακίνητη περιουσία από 500 χιλιάδες μέχρι 1 εκατομμύριο, καμία αλλαγή.
  • Για ακίνητη περιουσία από 1 εκατομμύριο και πάνω, +10%.

Back to top button
Close
Close