ΕΛΛΑΔΑ

O Πάπας θα επισκεφθεί τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Σε λίγες μέρες ο Πάπας θα βρεθεί στη Λέσβο και θα επισκεφθεί τους πρόσφυγες την ώρα που η Ευρώπη περιχαρακώνεται και κλείνει τα σύνορα της. Ο Φραγκίσκος προχωράει σε μια πράξη μεγάλης συμβολικής σημασίας.

Η Ευρώπη γιορτάζει τη συμφωνία με την Τουρκία. Το ρεύμα των προσφύγων και των μεταναστών στα δυτικά Βαλκάνια σταμάτησε. Πολλές χώρες τελειοποιούν την απομόνωσή τους απέναντι στους πρόσφυγες. Χτίζουν φράχτες και χρησιμοποιούν στρατιώτες στα σύνορα.

Το ταξίδι του Πάπα στη Λέσβο, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί επίσημα μόνο από την ορθόδοξη Εκκλησία, λειτουργεί σαν πρόκληση. Όσο οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να περιχαρακωθούν πίσω από φράχτες, εκείνος πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα, θέλει να τους συναντήσει και να περάσει χρόνο μαζί τους.

Ο Φραγκίσκος δεν είναι ένας ρεαλιστής πολιτικός. Είναι ο Φραγκίσκος. Ο ριζοσπάστης, στον οποίο δεν αρκεί αυτή η κινητοποίηση της Ευρώπης. Δεν θα αρκεστεί ποτέ σε αυτή. Ζητάει περισσότερα. Πολύ περισσότερα.

«Δεν μπορεί να ανεχθεί κανείς ότι η Μεσόγειος θα γίνει ένα μεγάλο νεκροταφείο» δήλωσε στις 25 Νοεμβρίου του 2014 στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. «Στα πλοιάρια βρίσκονται γυναίκες και παιδιά που χρειάζονται αποδοχή και βοήθεια. Λείπει η αμοιβαία υποστήριξη μέσα στην ΕΕ και υπάρχει ο κίνδυνος να δοθούν λύσεις που δεν θα σέβονται την αξιοπρέπεια των προσφύγων» είπε και μετά την ομιλία του χειροκρότησαν όλοι.

Όσοι χειροκροτούν να τον ακούν προσεκτικά

Το Στρασβούργο ήταν το δεύτερο ταξίδι του Φραγκίσκου μέσα στην Ευρώπη. Εννέα εβδομάδες πριν βρέθηκε στην Αλβανία, το σπίτι των φτωχών στα Βαλκάνια. Το πρώτο του ταξίδι, 100 ημέρες μετά την εκλογή του, το έκανε στη Λαμπεντούζα. Το μικρό νησί που έχει γίνει συνώνυμο του θανάτου χιλιάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο.

Πηγαίνει στα σύνορα και με έναν τρόπο βγαίνει από τα όρια. Κάποιες φορές φαίνεται ουτοπικός, σχεδόν πολύ αριστερός. Τι σημασία όμως έχει. Δεν είναι ένας ρεαλιστής πολιτικός. Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που ενοχλούνται και κουνάνε με απορία το κεφάλι τους.

Σε ένα μήνα εκατοντάδες Γερμανοί και Ευρωπαίοι θα ταξιδέψουν στο Βατικανό, όταν θα απονεμηθεί στον Πάπα το βραβείο του Καρλομάγνου. Αυτή η πράξη προκαλεί αμηχανία. Όταν δηλαδή η Ευρώπη που φλερτάρει με έναν μαύρο εθνικισμό, απονέμει ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της σε έναν από τους μεγαλύτερους και προκλητικότερους επικριτές της. Όποιος όμως τον ακούει θα πρέπει να πάρει πιο σοβαρά τα λόγια του στο Στρασβούργο και να σκεφθεί τα μηνύματα και τις πράξεις του όπως είναι οι επισκέψεις του στην Λαμπεντούζα και τη Λέσβο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close