ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών»

Με τη λέξη «πάμε» και απευφημούμενος από φίλους και οπαδούς του, ξεκίνησε την ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη, για την παρουσίαση του νέου κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Έμβλημα του νέου κόμματος, με την επωνυμία: «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών», είναι ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η συγκέντρωση θα έπρεπε να γίνει σε μεγαλύτερο χώρο, ενώ ανήγγειλε τη συγκέντρωση υπογραφών. 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο βασισμένο στις αρχές του διαφωτισμού. Έδωσε έμφαση στις αξίες του ανθρωπισμού που όπως είπε έχουν σαν γνώμονα την προστασία των αδυνάμων και της διαφορετικότητας.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε στην ομιλία του ότι όραμα του λαού ήταν ανέκαθεν η απεξάρτηση της Ελλάδας. Αυτό ήταν το κίνητρο για την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις  3ης Σεπτέμβρη του 1974, είπε και συνέχισε λέγοντας πως σήμερα είναι και πάλι επίκαιρη η ανάγκη απεξάρτησης από ένα νέο κατεστημένο.

Μίλησε για συντηρητικές δυνάμεις που οδηγούν τη χώρα  στα πρόθυρα μιας  νέας εθνικής τραγωδίας και έκανε λόγο για μια επανάσταση του αυτονόητου. «Η Ελλάδα μπορεί αρκεί να πιστέψει στον εαυτό της» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Συγκρουόμαστε με όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο για ιδιοποίηση, ανοίγουμε μέτωπο σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να αυθαιρετούν χωρίς να λογοδοτούν».«Το κίνημα φουντώνει το κίνημα νικά να πέσει η δεξιά», «Γιωργο, προχώρα, άλλαξέ τα όλα», «το Μπενάκη είναι μικρό, δεν χωράει το λαό» και «Γιώργο, μαζί θα γράψουμε ιστορία» είναι μερικά από τα συνθήματα με τα οποία υποδέχθηκαν τον κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, υποστηρίζοντας πως «ό,τι ξεκίνησε στα τέλη του 2009, από το 2012 κ μετά άρχισε να υπονομεύεται. Δεν μπορουμε να γινουμε ουραγος της δεξιάς». ​Ο κ. Παπανδρέου απάντησε εμμέσως και σε όσους τον κατηγορούν για διάσπαση του ΠΑΣΟΚ: «Μιλούν για διάσπαση, εμείς μιλάμε για λύτρωση. Δε θέλουν να καταλάβουν ότι το σημερινό ξεκίνημα δεν είναι υπόθεση ενός αλλά πολλών. Αφού εγκαλούμαι προσωπικά, απαντώ προσωπικά: θα μπορούσα να βολευτώ σε αυτά που μου πρότειναν, στη σίγουρη βουλευτική έδρα, με αντάλλαγμα τη σιωπή, ενώ η παράταξη βυθίζεται στην ανυποληψία. Εγώ επέλεξα το δύσκολο δρόμο για μια ακόμα φορά».

Την ιδρυτική δήλωση υπογράφουν 252 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Νίκος Παπανδρέου και Μιχάλης Καρχιμάκης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close