ΕΛΛΑΔΑ

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Σλοβακίας στην προεδρία της ΕΕ

Από σήμερα και για τους επόμενους έξι μήνες αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία η Σλοβακία. Όλα τα κόμματα του σλοβακικού κοινοβουλίου συμφωνούν σε ένα πράγμα: πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο δεν θα γίνονται δεκτοί· οι μουσουλμάνοι είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα των πεντέμισι εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του εκστρατεία πως δεν θα ανεχθεί καμία μουσουλμανική κοινότητα στη χώρα. «Το Ισλάμ δεν έχει θέση εδώ», είπε.

Η Σλοβακία αναγνώρισε το 2015 το δικαίωμα ασύλου μόνο σε οκτώ πρόσφυγες. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να παραμείνει και φέτος η κατάσταση ως έχει.

Παρά τις θέσεις, οι οποίες αντίκεινται στις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Φίτσο δήλωσε την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα ότι η Σλοβακία θα αποτελέσει έναν ειλικρινή και αμερόληπτο μεσολαβητή στην Ευρώπη που ταλανίζεται από τις κρίσεις.

Το Brexit αναμένεται να ρίξει τη σκιά του στη σλοβακική προεδρία.

«Προετοιμάζαμε την προεδρία τρία ή τέσσερα χρόνια. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως στην προσφυγική κρίση θα ερχόταν να προστεθεί και το Brexit» σχολίασε ο Πέτερ Γιάβορτσικ, Σλοβάκος διπλωμάτης στην Ε.Ε.

Τον Σεπτέμβριο οι Σλοβάκοι θα διοργανώσουν την έκτακτη σύνοδο κορυφής των 27 κρατών-μελών χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία. Εκεί αναμένεται να συζητηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ομοφωνία με τα λεγόμενα κράτη του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία και Ουγγαρία) η Σλοβακία αναμένεται να αναλάβει τώρα πρωτοβουλίες: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αλλάξει σε βάθος» σχολίασε ο Ρόμπερτ Φίτσο ενώπιον του σλοβακικού κοινοβουλίου πριν από μερικές ημέρες.

Αλλά πρόσθεσε: «Δεν γίνεται να επιμένουμε σε μια προσφυγική πολιτική, την οποία απορρίπτει η πλειοψηφία των πολιτών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close