Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο «καμπανάκι» για Xylella σε ισπανικά δενδρύλλια!

Στην Κύπρο εντοπίστηκε το βακτήριο ετούτη τη φορά - Στην Κρήτη αρχίζουν οι ψεκασμοί κατά του δάκου

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

SOS για Xylella fastidiosa εκπέμπει το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης, καθώς εμφανίστηκε στην Κύπρο, μέσω δενδρυλλίων ελιών της Ισπανίας, το εξαιρετικά καταστροφικό και επικίνδυνο βακτήριο.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Το βακτήριο Xylella fastidiosa εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2013 και συγκεκριμένα στην Ιταλία, όπου έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε ελαιώνες της περιοχής Απούλιας. Έκτοτε έχει εντοπιστεί και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας, καθώς και άλλα κράτη-μέλη, όπως τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

GRUPPO ΧΡΥΣΟΣ

IN AND OUT

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Το βακτήριο, εκτός από ελιές, προσβάλλει και καταστρέφει πολλά είδη φυτών, όπως αμυγδαλιές, κερασιές, δασικά και ένα μεγάλο εύρος καλλωπιστικών φυτών, προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις στη γεωργία και στο περιβάλλον.

Το βακτήριο μεταδίδεται μέσω της μεταφοράς μολυσμένων φυτών αλλά και με έντομα-φορείς, όπως τα τζιτζικάκια.

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Ο κίνδυνος εισαγωγής του εν λόγω βακτηρίου στη χώρα μας, από φυτά που προέρχονται από περιοχές της Ένωσης στις οποίες έχει ήδη εντοπιστεί ο επιβλαβής αυτός οργανισμός, παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος. Παρακαλούμε για την ενημέρωση όλους τους εμπλεκόμενους (φυτώρια, σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρειών διεθνών μεταφορών, παραγωγών, συνεταιρισμών, γεωπόνων του Δημοσίου και ιδιωτών, τελωνιακών, Δήμων και εργολάβων δημόσιων κηποτεχνικών έργων) για το φυτοϋγειονομικό καθεστώς του επιβλαβούς οργανισμού Xylella fastidiosa, τον Εκτελεστικό Κανονισμό (Ε.Ε.) 2020/1201, καθώς και για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εμφάνιση της ασθένειας στην Κύπρο.

Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου».

Zuper Service

Ξεκινάει η δακοκτονία

Την ίδια ώρα, στο Ηράκλειο ξεκινάει για πρώτη φορά στα χρονικά τόσο νωρίς και έγκαιρα η φετινή δακοκτονία σε παραλιακές περιοχές του νομού. Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δέντρα. Συγκεκριμένα, χθες ανακοινώθηκε η έναρξη εφαρμογής δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας 2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου γνωστοποιεί την έναρξη εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2021. Με την προϋπόθεση των κατάλληλων καιρικών συνθηκών, την Παρασκευή 28-05-2021 θα ξεκινήσει ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας σε Μάλια, Χερσόνησο, Σταλίδα, Γούβες, Κοκκίνη Χάνι, Γούρνες και Βαθειανό Κάμπο του δήμου Χερσονήσου. Παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου να συνεργάζονται με τους συντελεστές του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του.

Επιβάλλεται να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρά τους, προκειμένου να ελέγχουν την καλή εφαρμογή των ψεκασμών και την αποτελεσματικότητά τους και παράλληλα παρακαλούνται να μεταφέρουν έγκαιρα στην υπηρεσία μας οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας, με δεδομένο ότι σε αυτές η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών είναι εξαιρετικά αμφίβολη, οπότε οι παραγωγοί ίσως χρειαστεί να επέμβουν με ίδια μέσα.

Επίσης, καλούνται όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν περιφραγμένα ελαιόφυτα να μεριμνήσουν ώστε ο εργολάβος ψεκασμού να έχει πρόσβαση στα δέντρα τους, προκειμένου να τα ψεκάσει και οι βιοκαλλιεργητές να σημαδέψουν τα ελαιόδεντρά τους για να αποφευχθεί ανεπιθύμητος ψεκασμός

Επισημαίνεται ότι, με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των αντίστοιχων Δήμων, εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για τα έτη 2020-2022 οι Κοινότητες Διονυσίου-Παναγιάς, Σοκαρά, Σταβιών, Στερνών και Χαρασού-Βοριτσίου. Οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από τον δάκο. Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σ’ αυτές τις Κοινότητες δε θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.

Υπενθυμίζεται η υποχρέωση του εργολάβου να γνωστοποιεί με γραπτές ανακοινώσεις, οι οποίες θα τοιχοκολλούνται σε κεντρικά σημεία των οικισμών, το αναλυτικό πρόγραμμα του ψεκασμού, προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοκαλλιεργητές. Επίσης, οι παραγωγοί θα μπορούν να βλέπουν τις ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες ψεκασμών και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.crete.gov.gr, επιλέγοντας Ενημέρωση/ Γραφείο Τύπου/ Ανακοινώσεις/ Ενημέρωση Αγροτών/ Δακοκτονία/ Δακοκτονία Π.Ε. Ηρακλείου ή απευθείας επιλέγοντας την παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: .

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία».

Προβληματισμός στα Χανιά

Την ίδια ώρα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων συνιστά στους παραγωγούς να μην προχωρούν σε ολικούς ψεκασμούς. Ο λόγος; Ότι την περασμένη χρονιά διαπιστώθηκε αυξημένη υπολειμματικότητα σε ποσότητες ελαιολάδου στο νησί μας, που απλά ήταν κάτω από τα όρια.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την έναρξη της δακοκτονίας, η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Μάνια Μυλωνάκη δήλωσε ότι ξεκινάει η τοποθέτηση των δακοπαγίδων και ο πρώτος ψεκασμός θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

«Σε τηλεδιάσκεψη των υπηρεσιών της Κρήτης και των αντιπεριφερειαρχών επισημάναμε την ανάγκη της ενημέρωσης των παραγωγών για όλη την πορεία του προγράμματος δακοκτονίας. Επίσης, τονίστηκε ότι πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη να αποφευχθούν οι ολικές καλύψεις και οι παραγωγοί να είναι πολύ προσεκτικοί! Και αυτό γιατί πέρυσι, με βάση τα στοιχεία από τα τυποποιητήρια και τις αγορές, είχαμε έντονα προβλήματα υπολειμματικότητας. Όχι πάνω από τα όρια, αλλά κάποιες αγορές θέλουν το “μηδέν” στην υπολειμματικότητα», δήλωσε η κ. Μυλωνάκη.

«Θα ξεκινήσουμε από τις παραλιακές περιοχές, όπου δε διαπιστώνεται “βεντέμα” σε σύγκριση με τη λιανή των ηπειρωτικών περιοχών και την τσουνάτη. Αυτή τη στιγμή έχουμε φάρμακα για τους δύο πρώτους ψεκασμούς και περιμένουμε μέχρι τέλος της εβδομάδας τα φάρμακα για άλλον έναν ψεκασμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για έναν ακόμα διαγωνισμό», τονίζει η κ. Μυλωνάκη.

Συνολικά γίνεται η εκτίμηση ότι φέτος θα γίνουν 5 ψεκασμοί.

ΚΡΗΤΗ

Οι φετινές ιδιαιτερότητες στην ελαιοκαλλιέργεια

Στο μεταξύ, όπως γράφαμε και χθες, υπάρχουν φέτος σημαντικές ιδιαιτερότητες στην ελαιοκαλλιέργεια του νησιού μας. Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο γεωπόνος-εντομολόγος του Δήμου Μαλεβιζίου Παύλος Μαυρικάκης, «από τη στιγμή που σταμάτησε η δακοκτονία, εγώ παρακολουθώ τον δάκο μέσα από παγίδες που έχουμε στο Γάζι και στα Καλέσα. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές, στον δήμο Μαλεβιζίου η παρουσία του δάκου είναι συνεχής. Δεν υπήρχε σχεδόν καμία εβδομάδα που να μην είχαμε δάκους στις παγίδες. Ακόμα και μέσα στο καταχείμωνο υπήρχανε δάκοι και μάλιστα σε πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Μέσα στον χειμώνα, πιάσανε γύρω στους 50 δάκους ανά παγίδα ανά ημέρα. Που αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο. Τώρα έχουμε γύρω στους 15 με 20 δάκους ανά παγίδα ανά ημέρα κατά μέσο όρο, που είναι πάλι πολύ μεγάλο νούμερο. Δηλαδή, φανταστείτε, όταν ξεκινάει η δακοκτονία και κάνεις ψεκασμούς, ένας πληθυσμός πάνω από δύο δάκους ανά παγίδα ανά ημέρα θεωρείται ως ένδειξη της ανάγκης να ψεκάσουμε. Οπότε αυτό το 15 και το 20 και το 25 είναι πολύ παραπάνω από το όριο αυτό»


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button