ΕΛΛΑΔΑ

Νέα «κατηγορία» φαρμάκων με 216 σκευάσματα εκτός φαρμακείων

Μια νέα «κατηγορία» Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) δημιουργεί το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ), στα οποία περιλαμβάνονται 216 σκευάσματα που δεν θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Όπως προβλέπεται σε διάταξη του υπουργείου Υγείας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατίθεται στη Βουλή με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα ΓΕΔΙΦΑ θα πληρούν αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις, ώστε η εύκολη πρόσβαση σε αυτά μέσω των σημείων πώλησης να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η δημιουργία της υποκατηγορίας των ΓΕΔΙΦΑ αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου με τους θεσμούς, και στο πλαίσιο αυτό είχε συσταθεί ειδική επιτροπή στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Η επιτροπή κατέθεσε στον υπουργό Υγείας την εισήγησή της στην οποία προτείνεται ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ με 216 από τα συνολικά 1.582 ΜΗΣΥΦΑ.

Η εισήγηση της επιτροπής υιοθετήθηκε και βάσει αυτής συντάχθηκε η σχετική νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται στη Βουλή.

Ποιες προϋποθέσεις πληρούν τα ΓΕΔΙΦΑ

Τα φάρμακα που θα κατατάσσονται στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

-Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.

-Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.

-Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.

-Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.

-Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.

-Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μη ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.

-Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.

-Εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τα ΓΕΔΙΦΑ θα διατίθενται από άλλα σημεία πώλησης -πλην των φαρμακείων- τα οποία θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Με υπουργική απόφαση που θα εκδίδεται μετά από πρόταση του ΕΟΦ, θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάταξης των φαρμάκων στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ, η επισήμανση, οι συνθήκες και οι όροι ασφαλούς φύλαξης, διακίνησης και διάθεσής τους καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: κανένα φάρμακο εκτός φαρμακείου

Το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός αποτελούν τα μοναδικά εχέγγυα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με αφορμή την πώληση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) σε διάφορα σημεία πώλησης, διαπιστώνοντας παράλληλα πως «δυστυχώς η Κυβέρνηση υπέκυψε στις εταιρείες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την πώληση μερίδας σκευασμάτων εκτός φαρμακείου προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές , όπως έχει γίνει σε όσες χώρες υιοθέτησαν αυτό το μέτρο «ανταγωνισμού».

Το μοντέλο Χατζηδάκη ακολουθείται πιστά και σήμερα, την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- όπως η Σουηδία- ακολουθείται η αντίστροφη πορεία δηλαδή η επιστροφή φαρμάκων στα φαρμακεία από τα σουπερ μάρκετ, μετά την διαπίστωση πολλών περιστατικών που οδήγησαν τους πολίτες στα νοσοκομεία».

Οσον αφορά την δήθεν διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών αναφέρουν ότι 11.000 φαρμακεία βρίσκονται και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας και οι φαρμακοποιοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όχι μόνο τις ώρες αιχμής αλλά και σαββατοκύριακα και αργίες με τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις

«Η δημιουργία υποκατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ δεν διασφαλίζει τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αυτών των σκευασμάτων, διότι τα σουπερ μάρκετ δεν μπορούν να εκπληρώσουν το υγειονομικό έργο που επιτελούν τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί. O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει επανειλημμένως επισημάνει τόσο με την συμμετοχή του σε επιτροπές όσο και στις δημόσιες παρεμβάσεις του, τους κινδύνους από την αντιμετώπιση των φαρμάκων ως απλά καταναλωτικά αγαθά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close