ΕΛΛΑΔΑ

Μόρια: Μετά το ολοκαύτωμα στον καταυλισμό

Χάος στο νησί. Χάθηκαν πρόσφυγες και έγγραφα

Σχεδόν 13.000 πρόσφυγες περιπλανώνται στο νησί ως σύγχρονοι πλάνητες χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και ενώ ακόμη και οι δικηγόροι τους έχουν χάσει τα ίχνη τους.

Η δικηγόρος και πρώην διευθύντρια του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Σάντυ Πρωτογέρου μιλώντας στο Dikailogitika News αναφέρεται στην πρωτοφανή σύγχυση που επικρατεί μετά την πυρκαγιά τονίζοντας ότι η ίδια και άλλοι δικηγόροι έχουν χάσει την επαφή με πρόσφυγες με τους οποίους συνομιλούσαν χωρίς να έχουν καμία πληροφορία για το τι απέγιναν.

caffeine adv2020b

Κάηκαν όλα στη φωτιά

moria fotia 2

neratzoulis neo

«Με έναν πρόσφυγα του οποίου η αίτηση για πολιτικό άσυλο εκκρεμεί με τον οποίο καταφέραμε να μιλήσουμε του είχε απομείνει μόνο το κινητό του. Όλα τα υπόλοιπα υπάρχοντα του μαζί και τα έγγραφα του κάηκαν στην πυρκαγιά. Αυτοί οι άνθρωποι έχασαν τα πάντα και τα κινητά τους στη φωτιά και πλέον δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας» είπε η η κ. Πρωτογέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε δυο παλιά, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα που θα λειτουργήσουν ως προσωρινοί καταυλισμοί φιλοξενίας Πρόκειται για τα στρατόπεδο στο Κλιτς της Λάρσου που είχε παραχωρηθεί στον ενιαίο Δήμο Λέσβου χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά.

Και στο στρατόπεδο στη Λεμονού της Ουτζάς το οποίο επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο επί υπουργίας Γιάννη Μουζάλα κάτι που δεν έγινε μετά από αντιδράσεις τοπικών φορέων. Καταγράφονται ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία καθώς κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το παλιό στρατιωτικό στρατόπεδο στο Κλιτς διαφωνώντας με τη λειτουργίας του ως προσωρινός καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών.

Ανθρωπιστική κρίση

moria fotia 3

Ήδη ξεκίνησε η αποστολή μεγάλου αριθμός σκηνών που θα στηθούν στα δυο στρατόπεδα και όπου αλλού τελικά επιλεγεί ως χώρος φιλοξενίας διότι πρακτικά αυτή την ώρα οι πρόσφυγες δεν έχουν που να κοιμηθούν που σημαίνει ότι μια ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη. Διότι δεν πρόκειται για 100 ή 200 ανθρώπους που θα πρέπει να τους κοιμίσεις και να ταΐσεις αλλά για περίπου 13000 χιλιάδες. Μια μικρή επαρχιακή πόλη δηλαδή..

Αναπάντητα ερωτήματα

Την ίδια ώρα αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο προβοκάτσιας με διαστάσεις που αγγίζουν εθνικά θέματα. Διόλου άλλωστε, τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τηλεοπτικό του μήνυμα με αφορμή τα όσα δραματικά εξελίσσονται στη Λέσβο.

Ο πρωθυπουργός έκανε ευθέως λόγο για μια απαράδεκτη κατάσταση που αγγίζει ζητήματα εθνικής ασφαλείας και η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Εξετάζονται παράλληλα οι καταγγελίες ότι η φωτιά μπήκε από πρόσφυγες που αντιδρούσαν στην καραντίνα μετά τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν στον καταυλισμό.

Πηγή
dikaiologitika.gr

CNA Stream

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...
Back to top button