Citron

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Το μοναδικό εντομοτροφείο στα Βαλκάνια βρίσκεται στην Χαλκιδική

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Είναι το πρώτο και μοναδικό εντομοτροφείο που λειτουργεί στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη που έχει αποκλειστικό σκοπό την αναπαραγωγή ωφέλιμων εντόμων στις αγροτικές καλλιέργειες, στο περιαστικό και αστικό πράσινο.

Στοίχημα για την εταιρεία η εκτροφή εντόμων για τη χρήση τους σε ζωοτροφές
Πρόκειται για μια εναλλακτική μέθοδο φυτοπροστασίας, που αντί χημικών σκευασμάτων ελευθερώνονται ωφέλιμοι οργανισμοί που «τρέφονται» με ζημιογόνα φυτοφάγα έντομα και ακάρεα.

“ΧΡΥΣΟΣ

Στο εντομοτροφείο, που εδρεύει στην περιοχή της Καλλικράτειας στη Χαλκιδική, η αναπαραγωγή των εντόμων έχει υψηλό επίπεδο δυσκολίας, ωστόσο, η διαδικασία είναι απλή και μιμείται αυτήν που γίνεται στη φύση. Όπως εξηγεί ο κ. Παύλος Σκεντερίδης, Ph.D. εντομολόγος – ερευνητής και ιδιοκτήτης της Bio-insecta, «υπάρχει ένα σπορείο όπου μεγαλώνουν ‘‘καθαρά’’ φυτά. Στη συνέχεια, τα φυτά αυτά μεταφέρονται στον χώρο όπου μεγαλώνουν τα φυτοφάγα έντομα, ψείρες, αφίδες κ.λπ., τα οποία τοποθετούνται πάνω στα καθαρά φυτά. Τα έντομα χτίζουν έναν πληθυσμό και, ουσιαστικά, οδηγούν το φυτό σε κατάρρευση».

Με τον τρόπο αυτόν, και λίγο πριν το κρίσιμο σημείο, εξαπολύονται, για παράδειγμα, πασχαλίτσες, όπου με ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας ή τροφής γεννούν τα αβγά τους και πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς. Στο εντομοτροφείο αναπαράγονται οκτώ είδη εντόμων, ενώ με την εισαγωγή άλλων ειδών από αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού η γκάμα ολοκληρώνεται με την αναπαραγωγή πάνω από 25 είδη ωφέλιμων εντόμων.

“IN_AND_OUT

Η βιολογική καταπολέμηση είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος από την αρχαιότητα και από πολλούς πολιτισμούς. «Η μέθοδος δεν είναι καινούργια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκεντερίδης και προσθέτει ότι «καινούργια είναι η χημική καταπολέμηση που εισήχθη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ήταν τόσο ευρεία και σαρωτική η χρήση της, που έβαλε τη βιολογική καταπολέμηση στην άκρη». Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, και λόγω της οικονομικής κρίσης, υπάρχει μεταστροφή του κλίματος, καθώς, όπως διαπιστώνει ο κ. Σκεντερίδης, «η ελληνική γεωργία αναδιαρθρώνεται, με τους νέους αγρότες να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και την υγεία.

Οι εφαρμογές της βιολογικής καταπολέμησης είναι πάρα πολλές, ενώ ένα είδος εντόμου που παράγεται στην εταιρεία, έχοντας πολύ μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον στην Ισπανία και στην Ιταλία και αφορά το αμπέλι και τα καλλωπιστικά φυτά, είναι ο κρυπτόλεμος, που προστατεύει από τη βαμβακάδα του αμπελιού. Η βιολογική φυτοπροστασία μπορεί να εφαρμοστεί και στην κτηνοτροφία για τους ψύλλους των ζώων ή τις μύγες στους στάβλους. Από τις πλέον ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, στις οποίες επιχειρεί να επεκταθεί η Bio-insecta, είναι ο τομέας της χρήσης των εντόμων ως εντομοπρωτεΐνης, δηλαδή της χρήσης των εντόμων ως ζωοτροφής στις ιχθυοκαλλιέργειες και στην πτηνοτροφία.

Mechanical Solutions


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button