ΕΛΛΑΔΑ

Μηταράκης: Έτσι θα λειτουργούν τα κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά


Τους στόχους της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό το 2020 και τη λειτουργία των κλειστών κέντρων κράτησης παρουσίασε ο Νότης Μηταράκης σε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς.Όπως είπε στόχος είναι να περιοριστούν οι ροές και να μειωθούν οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης προς τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Μηταράκης υπεραμύνθηκε υπέρ των κλειστών κέντρων κράτησης λέγοντας πως «επιλέγουμε συνειδητά κλειστές δομές εκτός αστικού ιστού από τις ανοικτές που λειτουργούν σήμερα.

«Τα νέα κέντρα θα είναι ασφαλώς περιφραγμένα και θα φυλάσσονται. Θα υπάρχει αυστηρός εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας. Δεν θα έχουν δικαίωμα εξόδου οι νέο-αφιχθέντες, μέχρι ουσιαστικά να εκδοθεί η πρώτη απόφαση, όσοι είναι παραβατικοί και δημιουργούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία ή στους άλλους διαμένοντες και όσοι έχει κριθεί ότι δεν δικαιούνται προστασίας. Θα έχουν δικαίωμα εξόδου, για συγκεκριμένες ώρες της ημέρες, με χρήση ηλεκτρονικής κάρτας ο γενικός πληθυσμός. Το βράδυ τα κέντρα θα είναι απολύτως κλειστά».

«Ως προς την πρωτοβάθμια υγεία οι δομές θα είναι αυτόνομες ώστε να μην επιβαρύνουν τα τοπικά νοσοκομεία» είπε.

Αναφέρθηκε στον έλεγχο των ΜΚΟ και στον στόχο της κυβέρνησης για «διεθνοποίηση της κρίσης».

«Ενισχύουμε τη φύλαξη των συνόρων με πλωτά και ιπτάμενα μέσα, αυξάνουμε το προσωπικό, προκηρύσσουμε το σύστημα ηλεκτρονικής επιχείρησης θαλασσίων συνόρων, ενισχύουμε την προστασία των χερσαίων συνόρων και προχωράμε στην πιλοτική εγκατάσταση πλωτού φράγματος», ανέφερε.

«Δεύτερος σημαντική προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου. Ώστε η παραμονή στα νησιά να μπορεί να περιοριστεί κάτω των 6 μηνών αρχικά και λιγότερο στο άμεσο μέλλον», τόνισε.

«Τρίτη βασική μας προτεραιότητα είναι οι επιστροφές, τέταρτη τα νέα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα» επεσήμανε και συμπλήρωσε πως θα κλείσουν οι δομές που υπάρχουν σήμερα.

«Στρατηγική προτεραιότητα η στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Ψηφίσαμε ήδη και καταβάλλουμε αποζημίωση αναδρομικά για το 2019, στους Δήμους που φιλοξενούσαν δομές, ως ανταποδοτικό τέλος. Θα πράξουμε το ίδιο το 2020» ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

«Γίναμε η διαδρομή επιλογής των διακινητών» είπε ο Νότης Μηταράκης ενώπιον των πολιτευτών της Νέας Δημοκρατίας.

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι. Είμαστε κυρίαρχο κράτος, με κανόνες. Αντιμετωπίζουμε την μεταναστευτική κρίση με ενότητα, είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Σχετικά άρθρα

Close
Close