ΕΛΛΑΔΑ

Metron Analysis: Προβάδισμα 10,2 μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταία ενημέρωση:

Προβάδισμα 10,2 ποσοστιαίων μονάδων στη ΝΔ δίνει νέα δημοσκόπηση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ λαμβάνει 25,8%, έναντι 15,6 του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1.

Το δημοσκοπικό προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών και επιβεβαιώθηκε και από τη νέα έρευνα. Ταυτόχρονα, όμως, αποτυπώνεται και η απογοήτευση των πολιτών από την κυβερνητική πολιτική, αλλά και η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

Το 25% των ερωτηθέντων, πάντως, δηλώνει ότι δεν ξέρει τι θα ψήφιζε αν γίνονταν την επόμενη Κυριακή εκλογές. Τρίτο κόμμα παραμένει και σ΄αυτή τη δημοσκόπηση η Χρυσή Αυγή, ενώ ενισχυμένα είναι τα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ με ποσοστά 7,2% και 7%, αντίστοιχα. Στο όριο του 3% βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ ανοδική τάση καταγράφεται για το Ποτάμι, που ωστόσο η δημοσκόπηση «το βρίσκει» στο 2,5%.

Στην καταλληλότητα για το αξίωμα του πρωθυπουργού προηγείται με 21% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολουθεί με 12% ο Αλέξης Τσίπρας. Το 46% των ερωτηθέντων, πάντως, απαντά «Κανένας».

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 έγινε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με πανελλαδικό δείγμα 1.005 ατόμων. Σύμφωνα με τους πολίτες που απάντησαν, οι 8 στους 10 κρίνουν αρνητικά τον απολογισμό των δύο χρόνων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (ποσοστό 81%, έναντι του 17% που την κρίνει θετικά).
Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων το 67% αξιολογεί θετικά την πολιτική της κυβέρνησης, ενώ το 52% θεωρεί επίσης θετική πολιτική την καθιέρωση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ μόλις το 34% αξιολογεί θετικά τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση στη συνολική διαχείριση του προσφυγικού, αφού θετικά αποτιμάται η κυβερνητική πολιτική μόλις από τρεις στους δέκα πολίτες. Ωστόσο, η ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση αποτιμάται θετικά από τη συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων.

Για την επιστροφή στη δραχμή

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 31% των πολιτών τάσσεται υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, την ίδια ώρα που το 64% υποστηρίζει σθεναρά την παραμονή στο ευρώ. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, το ποσοστό των υποστηρικτών της δραχμής φθάνει το 39%.

Για τις βασικές αποφάσεις της κυβέρνησης:

Η δημοσκόπηση μέτρησε την αποτίμηση των πολιτών για βασικές αποφάσεις της κυβέρνησης στα δύο χρόνια. Έτσι, το δημοψήφισμα αξιολογείται θετικά μόλις από το 28% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 24% αξιολογεί θετικά τη «17ωρη διαπραγμάτευση» του πρωθυπουργού. Οι οκτώ στους δέκα πολίτες (79%) αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 16% των ερωτηθέντων αποτιμά θετικά τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Προβλέψεις για τις εξελίξεις το 2017

Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα (60%) πιστεύουν ότι οι εξελίξεις το 2017 θα είναι μάλλον απρόβλεπτες, αποτυπώνοντας ουσιαστικά το μέγεθος της αβεβαιότητας που νιώθουν οι Έλληνες.

Για τον Τραμπ

Οι Έλληνες πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις από την εκλογή Τραμπ θα είναι αρνητικές για τον κόσμο περίπου σε ποσοστό 50%. Για την Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο.
Το 67% των πολιτών πιστεύει ότι τα πράγματα συνολικά θα εξελιχθούν χειρότερα το 2017.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close