ΕΛΛΑΔΑ

Μεταβιβάσεις ακινήτων ηλεκτρονικά και μόνο στους συμβολαιογράφους

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά στα γραφεία των συμβολαιογράφων, παρέχοντας σε όλους τους συμβαλλόμενους τα εχέγγυα πως οι αγοραπωλησίες θα γίνονται σωστά και με ασφάλεια.

Αυτή είναι μία από τις καινοτομίες που εισάγει το νέο σχέδιο νόμου (σχετικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου) που παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Στύλιος.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Το νέο σχέδιο νόμου εισάγει τον Ηλεκτρονικό Φάκελο μεταβίβασης ακινήτων. Και σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση ακινήτων, η επιτάχυνση, όπως έγινε γνωστό, θα επιτευχθεί πρωτίστως μέσα από την ψηφιοποίηση περισσότερων από 17 πιστοποιητικών. Τα έγγραφα αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα αναζητούνται με έγγραφη μορφήν από πολλές υπηρεσίες, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θα χορηγούνται ηλεκτρονικά μέσα από ένα εκτεταμένο πλαίσιο διασυνδέσεων μεταξύ μητρώων του Δημοσίου.

Οι νέοι στόχοι

Η επιτάχυνση της κτηματογράφησης, η απλοποίηση των διαδικασιών, αλλά και η αναδιοργάνωση του Κτηματολογίου είναι στόχοι του νέου σχεδίου νόμου. Οπως έγινε γνωστό, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θα επιταχυνθεί κατά τουλάχιστον δυο χρόνια η έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου ακόμη δεν λειτουργεί, ενώ η κτηματογράφηση θα ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Υποθέσεων Κτηματογράφησης.

kingeight 2021a neratzoulis neo bakaliko lagos

Διευκρινίζεται ότι όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις επί της αίτησης θα κατατίθενται στις προβλεπόμενες προθεσμίες και θα εκδικάζονται κανονικά, ενώ για πρώτη φορά στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα (αιτήσεις και αντίθετες απόψεις).

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως η πλήρης πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στις συναλλαγές, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους, όσο και τους υποψήφιους αγοραστές να μπορούν να γνωρίζουν επακριβώς το ισχύον καθεστώς κάθε ακινήτου.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ήδη κτηματογραφούμενων περιοχών, το 98% των ακινήτων μιας περιοχής θα μπορούσαν να καταχωριστούν στο Κτηματολόγιο μετά την ανάρτηση, χωρίς να απαιτούνται άλλες διαδικασίες.

Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίστηκε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, παρ’ όλα αυτά, κατά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο πρέπει να έχουν εκδικαστεί όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις.

Ετσι, με το νέο πλαίσιο, διασφαλίζονται πλήρως όλα τα δικαιώματα όσων θεωρούν πως θίγονται με βάση τα στοιχεία της ανάρτησης (προσεγγιστικά ανέρχονται στο 2% του συνόλου των ιδιοκτητών), χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε σημαντική καθυστέρηση για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.

Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη παρέμβαση αποσαφηνίζεται πως μια ανακριβής πρώτη κτηματολογική εγγραφή μπορεί να διορθώνεται και με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης και καθορίζονται το πλαίσιο και οι κανόνες για τον τρόπο καταχώρισης στα κτηματολογικά φύλλα.

Τα αγνώστου ιδιοκτήτη

Με το νέο σχέδιο νόμου αναμορφώνεται και η διαδικασία διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη». Για τον λόγο αυτόν, η συναίνεση του Δημοσίου για τη διόρθωση πρόδηλου σφάλματος θα τεκμαίρεται από τη μη προβολή αντιρρήσεων εντός εξήντα ημερών από την επίδοση σε αυτό της αίτησης, αντί της ρητής συναίνεσης που απαιτεί το ισχύον πλαίσιο.

Πλέον, το Κτηματολόγιο αποκτά ευελιξία και επάρκεια σε προσωπικό και λοιπούς πόρους. Μεταξύ άλλων, θα υπάρχει η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με το ΤΕΕ για την παροχή υποστηρικτικών τεχνικών υπηρεσιών.

Εισάγεται η δυνατότητα δημιουργίας μητρώου διαπιστευμένων μηχανικών για την υποστήριξη στις ενημερώσεις των κτηματολογικών διαγραμμάτων, αλλά δίνεται και η δυνατότητα μιας «δεύτερης ευκαιρίας» στους άμισθους υποθηκοφύλακες και τους υπαλλήλους των έμμισθων υποθηκοφυλακείων να μεταφερθούν στον Φορέα.

Newsroom

Το CNA είναι μία προσωπική δικτυακή ιδέα του Βαγγέλη Βαρνακιώτη, η οποία υλοποιήθηκε το 2000, για όσα αφορούν στην πολιτική, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, που αυτά συμβαίνουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το CNA από το 2000 κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος, με συνέπεια, εγκυρότητα, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με συνεχείς αλλαγές, ανανεώσεις, διασφάλιση της «ασφαλούς» επίσκεψης, καθώς και προσθήκες νέων υπηρεσιών.-

Σχετικά άρθρα

Back to top button