Macrame-Voulisma
Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Ποτηράκι

BOX Cafe

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: «Όλα ανοικτά» για νέα μέτρα

GMG

SKALA

LE DELICE ΣΕΡΓΙΑΝΙ Kosa

Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού να εξακολουθεί να κινείται σε τετραψήφιες τιμές και τις νοσηλείες να αυξάνονται καθημερινά λόγω της επέλασης της Όμικρον και τηςΔέλτα στη χώρα μας, κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν λύσεις, ώστε να μην προκληθεί «μπλακ-άουτ» σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου και ταυτόχρονα να παραμείνει ανοικτή η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, άφησε το Σάββατο ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί στους πολίτες που δεν έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους έναντι της Covid-19.

DROP Cafe Palermo TECH HUB

Ο κ. Πέτσας εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος από την πορεία της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση μελετά σχέδια, ώστε να υπάρξει περαιτέρω ανάσχεση της διασποράς, χωρίς όμως να διαταραχθεί η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων έναντι όσων δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, ο ίδιος τόνισε πως «στο τραπέζι βρίσκεται το ζήτημα της πρόσβασης των ανεμβολίαστων ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, ωστόσο οι ειδικοί είναι εκείνοι που θα συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν ως σώμα την εισήγησή τους προς την κυβέρνηση».

Mechanical Solutions

Τεντοτεχνική

Καπραβέλος: Η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει

Τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η Covid-19 περιγράφουν και οι γιατροί.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε το Σάββατο την ανησυχία του για την πίεση που εξακολουθεί να δέχεται το ΕΣΥ από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Zuper Service

«Σας ακούω με προσοχή να μιλάτε για την Όμικρον (…) το θέμα μας είναι ότι πιεζόμαστε από τη Δέλτα. Τα τελευταία στοιχεία έως 31 Δεκεμβρίου στο “Παπανικολάου”, έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένας ασθενής με Όμικρον στις ΜΕΘ ενώ στις απλές κλίνες υπάρχουν 2-3 περιστατικά», δήλωσε ο κ. Καπραβέλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «οι εισαγωγές στο νοσοκομείο παραμένουν υψηλές, καθώς έγιναν περίπου 50 στην τελευταία εφημερία, ενώ από τους περισσότερους από 140 που έφτασαν στο νοσοκομείο το 90% είναι ανεμβολίαστοι, ενώ υπήρξαν και κάποιοι εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις».

Πάντως, ο ίδιος έσπευσε να προειδοποιήσει ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζει κανείς έναντι της Όμικρον.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμη προκαλέσει νόσηση και νοσηρότητα αντίστοιχη με της Δέλτα, ωστόσο ο ΠΟΥ προειδοποιεί να μην χαρακτηριστεί ήπια νόσος».

Επιτάξεις ιδιωτών γιατρών ενόψει λόγω «έκρηξης» κρουσμάτων

Κατά τα λοιπά, τα χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ των εργαζομένων δημιουργούν σταδιακά κενά, με αποτέλεσμα κυβέρνηση και ειδικοί να επεξεργάζονται σχέδια αντιμετώπισης του φαινόμενου ώστε να μην προκληθούν δυσλειτουργίες σε κρίσιμους τομείς

Ειδκότερα στο ΕΣΥ, από την προσεχή Τετάρτη 12 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται τα πρώτα φύλλα πορείας σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε για επίταξη ιδιωτών γιατρώνπου θα κληθούν να συνδράμουν στο ΕΣΥ,που δέχεται τεράστιες πιέσεις λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η επίταξη αφορά γιατρούς συμβεβλημένους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι δεν έχουν επιταχθεί έως σήμερα, καθώς και ιδιωτών ιατρών μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ με έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής.

Ενίσχυση του ΕΣΥ με επιστράτευση γιατρών

Το μέτρο θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Μιλώντας στο Mega, επισήμανε για το ζήτημα της επίταξης των υγειονομικών ότι προβλέπεται η ιδιαιτερότητα ότι θα επιτρέπεται στους γιατρούς να έχουν παράλληλα και το ιατρείο τους.

«Στην Αθήνα μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας για τη νοσηλεία ασθενών Covid. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο επίταξης γιατρών και στην Αθήνα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειψη και παιδιάτρων για να στελεχωθούν οι δομές εμβολιασμού των παιδιών.

Στόχος της επίταξης είναι η αντιμετώπιση της «τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης», με φόντο την αυξημένη πληρότητα κλινών στην 3η και 4η Υ.Π. αλλά και τις μεταλλάξεις που συνεχίζουν να διασπείρονται.

Όλα αυτά, όπως τονίζεται, «καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων δομών υγείας, για την περίθαλψη των νοσούντων από κορωνοϊό».

Όπως σημείωσε η Μίνα Γκάγκα, «η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική, γιατί έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, έχουμε σαφώς λιγότερες νοσηλείες, αλλά σίγουρα έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας και στην πληρότητα των κλινών – ευτυχώς απλών κλινών Covid».

Πάντως, η ίδια εξέφρασε αισιοδοξία, λέγοντας: «Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν και θα δούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα. Νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα» κατέληξε η Μίνα Γκάγκα.

Αύξηση των εμβολιασμένων

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επικετρώνεται στην περαιτέρω επέκταση τις εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν κλειδί τον εμβολιασμό για την προστασία από την μετάλλαξη Όμικρον, με δεδομένο ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν ήπια και το ενδεχόμενο για νοσηλεία είναι πιο περιορισμένο και χρονικά μικρότερο.

Η χώρα μας είναι πολύ κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ αναφορικά με την αναμνηστική το ποσοστό είναι υψηλότερο του μέσου όρου

Σκέψεις για υποχρεωτικότητα άνω των 50

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 50, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Το παραπάνω επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, αναφέροντας: «Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Όχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές».


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button