ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μάσκες τέλος στους εσωτερικούς χώρους

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Μια βαθιά ανάσα από την πίεση του κορωνοϊού θα πάρουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της χώρας μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς αναστέλλεται για το διάστημα αυτό η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, πλην λίγων συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Η μάσκα, το πιο απλό αλλά ουσιαστικό μέτρο προστασίας μας έναντι του ιού και των μεταλλάξεων, μας συνοδεύει τα τελευταία δύο χρόνια, ιδίως στους εσωτερικούς χώρους, ενώ υπήρξαν και δύσκολες περίοδοι επιδημιολογικά όπου η μάσκα επιβλήθηκε υποχρεωτικά και στους εξωτερικούς χώρους.

“ΧΡΥΣΟΣ

Όλα αυτά από σήμερα θα αποτελούν παρελθόν. Το επόμενο θερινό τρίμηνο καθώς και το πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους θα ανασταλεί – στους εξωτερικούς έχει ήδη ανασταλεί από το τέλος Απριλίου εκτός αν υπάρχει συνωστισμός. Η αναστολή της υποχρέωσης για χρήση μάσκας σημαίνει ότι δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Η μάσκα ωστόσο θα παραμείνει ασπίδα προστασίας από την ύπουλη και απειλητική κυκλοφορία του κορωνοϊου μέσα σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, πχ νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κα., σε όλες τις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα αστικά μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ).

“IN_AND_OUT

Αντίθετα, στα υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου οι θέσεις των επιβατών είναι αριθμημένες, δεν θα απαιτείται η χρήση μάσκας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα αεροπλάνα. Χωρίς μάσκα θα προσέρχονται στις σχολές τους μαθητές και σπουδαστές. Εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν, είτε ως υποψήφιοι είτε ως επιβλέποντες, σε εξετάσεις, πανελλαδικές, πανεπιστημιακές, προαγωγικές, ξένων γλωσσών κ.ά.

Σήμερα εξάλλου αναμένεται η εισήγηση των ειδικών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το τι θα ισχύσει στα πλοία σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας, η οποία προς το παρόν παραμένει υποχρεωτική. Θεωρείται όμως πιθανόν η χρήση της μάσκας να ανασταλεί και για τους επιβάτες των πλοίων.

Mechanical Solutions

Σε κάθε περίπτωση παραμένει η σύσταση για τη χρήση της μάσκας όταν επικρατεί συνωστισμός και κυρίως από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δεδομένου ότι ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί στην κοινότητα και αυτές οι ομάδες αποτελούν τον εύκολο στόχο του κορωνοϊου.

Είναι ενδεικτική η χθεσινή σύσταση του Ιατρικού συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) για χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό, για τήρηση των κανόνων πρόληψης κατά του κορωνοϊού και για τον προγραμματισμό της τέταρτης δόσης στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν ένδειξη σε μια προσπάθεια ευρείας θωράκισης έναντι του κορωνοϊου.

Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη τήρησης των κανόνων πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού που προστατεύουν και από άλλες λοιμώξεις, εν όψει της θερινής περιόδου.

Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν τον κίνδυνο διασποράς νέων στελεχών του ιού τους καλοκαιρινούς μήνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέο επιδημικό κύμα.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης συζητήθηκαν επίσης όλα τα νέα δεδομένα σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων και τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά και επισημάνθηκε η ανάγκη τήρησης των κανόνων πρόληψης μετάδοσης των λοιμώξεων, όπως είναι η μάσκα και η τήρηση των αποστάσεων.

«Είναι σημαντικό τους επόμενους μήνες να μην ατονήσει η προσοχή μας και να συνεχίσουμε να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού που θα μας προστατέψουν και από άλλες λοιμώξεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης. Πρόσθεσε ότι ο ΙΣΑ και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής θα παραμείνουν σε εγρήγορση, ενώ έχουν προγραμματίσει δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών. «Είναι στο χέρι μας να περάσουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι και να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button