ΕΛΛΑΔΑ

Μαριάς: «Να αποχωρήσουμε από τη Σένγκεν και να κλείσουμε τα σύνορα»

Την αποχώρηση της Ελλάδος από τη Σένγκεν, τη φύλαξη των Ελληνικών συνόρων από το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, το κλείσιμο των συνόρων και την αναστολή εφαρμογής των διατάξεων του Δουβλίνο 3 για το άσυλο πρότεινε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, φιλοξενούμενος στην εκπομπή ΑΝΑΤΡΟΠΗ του Γιάννη Πρετεντέρη στο MEGA, την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2015, με θέμα την προσφυγική κρίση και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των Ελληνικών συνόρων.

Ο Νότης Μαριάς κάλεσε το πάνελ να διερωτηθεί γιατί οι πρόσφυγες, «γιατί όλοι αυτοί οι κατατρεγμένοι άνθρωποι που πληρώνουν πάρα πολλά χρήματα στους δουλέμπορους, προτιμούν να ρισκάρουν να πνιγούν στο Αιγαίο και δεν πηγαίνουν με ασφάλεια μέσω Τουρκίας στη Βουλγαρία».

«Διότι η Ελλάδα λόγω της συμμετοχής στη Σένγκεν χορηγεί έγγραφα σε αυτούς τους ανθρώπους και έτσι μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι τη Γερμανία» είπε ο Νότης Μαριάς και τεκμηρίωσε την άποψη ότι «αν η Ελλάδα δεν ήταν στη Σένγκεν τότε θα είχε πολύ λιγότερους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες».

«Χωρίς ουσιαστικό κόστος η αποχώρηση»

Απαντώντας στην ερώτηση του Γιάννη Πρετεντέρη για τη ζημιά από μια ενδεχόμενη αποχώρηση από τη Σένγκεν ο Νότης Μαριάς επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει ουσιαστικό κόστος: «Πρώτα απ’ όλα, οι τουρίστες θα έρχονται, όπως πηγαίνουν στην Κύπρο που δεν είναι Σένγκεν» είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι «το δικαίωμα απασχόλησης, ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων αλλά και  εμπορευμάτων είναι ανεξάρτητο από το θέμα της Σένγκεν».

Κλείνοντας τον πρώτο κύκλο της τοποθέτησής του, ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι προκειμένου να μειωθούν οι προσφυγικές ροές η πατρίδα μας θα πρέπει να επικαλεστεί το άρθρο 72 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ «που μας δίνει το δικαίωμα παρέκκλισης από την εφαρμογή των διατάξεων περί ασύλου», μετανάστευσης και του κεκτημένου της Σένγκεν και δημοσιοποίησε την κατάθεση σχετικής Γραπτής Ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν δε φύγουμε από τη Σένγκεν, δεν αναστείλουμε το Δουβλίνο 3 και δεν ασκήσουμε αυτοδύναμη πολιτική «τότε να είστε σίγουροι ότι το Μάιο θα μας κλείσουν τα σύνορα οι άλλοι και θα έχουμε εδώ 500.000 πρόσφυγες. Τώρα λοιπόν, να φύγουμε από τη Σένγκεν και να μην είμαστε μαγνήτης» είπε ο Νότης Μαριάς.

Αναφερόμενος στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Νότης Μαριάς υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα «τραγικό λάθος της ελληνικής κυβέρνησης» καθώς η παρουσία του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τις επιδιώξεις της Τουρκίας για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και συνέχισε επισημαίνοντας ότι η γερμανική παρουσία στο Αιγαίο ήταν μεθοδευμένη και προσχεδιασμένη.

«Η Μέρκελ το Νοέμβριο είπε ότι η Ελλάδα δήθεν δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της και χρειάζεται η ελληνοτουρκική συνεργασία. Εν συνεχεία έφερε πρόταση ο κ. Βέμπερ του ΕΛΚ που έλεγε ότι στην Ελλάδα πρέπει να έρθουν Βαυαροί συνοριοφύλακες. Η Γερμανία θέλει να έχει τη δική της παρουσία στο Αιγαίο. Όπως χρησιμοποίησε το ΔΝΤ στην Ελλάδα και θέλει το ΔΝΤ στην τρόικα, το ίδιο θέλει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τη διασφάλιση των γερμανικών συμφερόντων στην περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο Νότης Μαριάς.

Τέλος, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου διακυβεύονται τα κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων που εργάζονται όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ. «Αυτό που θέλει ο κ. Κάμερον είναι στην ουσία να μην έχουν επί 4 χρόνια κανένα κοινωνικό δικαίωμα οι Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό –και έχουμε πολλές χιλιάδες νέους επιστήμονες στο εξωτερικό-» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε η ελληνική πλευρά να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της και η Ελλάδα να πάρει τις εξαιρέσεις που έχει η Βρετανία σε θέματα ασύλου, μετανάστευσης, Σένγκεν και Χώρου Ελευθερίας Ασφάλειας και Δικαιοσύνης.

«Να μην δώσουμε τίποτα, αν δεν πάρουμε αυτά που πρέπει» είπε καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close