ΕΛΛΑΔΑ

Λίβας | Τι είναι ο καυτός άνεμος και που οφείλεται;Ο καύσωνας που ήδη δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες συνοδεύεται από τον λίβα και με τη βοήθεια του μετερεωλόγου Θοδωρή Κολυδά αναλύονται οι αιτίες των υψηλών θερμοκρασιών και γιατί ο λίβας είναι συνδυασμένος με τον νέο καύσωνα.

Τι είναι ο Λίβας που “καίει τα σπαρτά”

Ο λίβας, είναι νοτιοδυτικός, θερμός και ξηρός άνεμος, γνωστός και ως “γαρμπής” και είναι αυτός που κατά την παράδοσή είναι γνωστός και ώς ο “λίβας που καίει τα σπαρτά”, γιατί προξενεί μεγάλες ζημιές στη γεωργία.

mechanical adv 2021

apostolakis adv 2

Η λέξη παράγεται από το αρχαίο ελληνικό λιψ, (δηλαδή ο άνεμος που έρχεται από την Λιβύη) ενώ το όνομα γαρμπής από το αραβικό garbi που σημαίνει δυτικός .

Καύσωνας – Που οφείλεται η σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας;

Πάρα πολλές φορές έχουμε αναφέρει ότι για να έχουμε σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας θα πρέπει να συνυπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες.

swell adv 2021

  • Η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Αφρικής (δείτε το video)
  • Να υπάρχει αντικυκλωνική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας η οποία λόγω των καθοδικών κινήσεων καθ’ ύψος, αναγκάζει τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας να θερμανθούν περαιτέρω.
  • Η παρουσία καταβατικών Νοτιοδυτικών ανέμων σε πολλές περιοχές , όπως ο λίβας στη Θεσσαλία καθώς και σε μέρος της Στερεάς Ελλάδος και της Ανατολικής Πελοποννήσου.

Λίβας: Πως θα “επισκεφθεί” τη χώρα μας

Οι αέριες μάζες που από τις ακτές της Αφρικής έρχονται πρώτα στο Ιόνιο δεν είναι και τόσο ζεστές , τουλάχιστον στην πρώτη φάση ενός κύματος καύσωνα. Έτσι κατά κανόνα όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα οι θερμοκρασίες είναι αρχικά της τάξεως των 34-37 βαθμών Κελσίου το χρονικό διάστημα που από το Ιόνιο εισέρχονται στα δυτικά ηπειρωτικά .

kingeight 2021a detorakis adv jul2021< bakaliko lagos

Όμως λόγω του ισχυρού δυτικού ρεύματος οι άνεμοι εξαναγκάζονται να ανέλθουν την Πίνδο και τότε χάνουν μεγάλο μέρος, της υγρασίας τους. Κατά την άνοδό τους και όταν σε πρώτη φάση φτάσουν στην κορυφή γίνονται πολύ ξηροί , ενώ αργότερα κατά την κάθοδό τους αλλάζει ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας λόγω θερμοδυναμικών διαδικασιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν φτάσουν τελικώς στον Θεσσαλικό Κάμπο να έχουν γίνει πιο θερμοί τουλάχιστον κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τις θερμοκρασίες που είχαν όταν βρισκόταν στη δυτική Ελλάδα.

Τη διαδικασία μπορεί να την δείτε και παρακάτω που σας δείχνουμε τον προγνωστικό χάρτη της ερχόμενης Πέμπτης όπου εμφανίζονται θερμοκρασίες της τάξεως των 42 με 43 °C στη Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά λόγων αυτού του φαινομένου. Το φαινόμενο καλείται φαινόμενο Foehn και παρουσιάζειi μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές στην περιοχή των Άλπειων που τον χειμώνα ξεπερνούν και τους 20 βαθμούς Κελσίου . Ανάλογο φαινόμενο παρουσιάζεται και στις Άνδεις (Αργεντινή) όπου ο άνεμος ονομάζεται Zonda Wind.

Να κλείσουμε αυτή την μικρή αναφορά μας στον Λίβα και γενικότερα στους καταβατικούς ανέμους με ένα ωραίο και κατατοπιστικό βίντεο για το φαινόμενο από τους  μετεωρολόγους του Met Office.


Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button