Nbaxevanis

Europlan
KOSA
ΕΛΛΑΔΑ

Κυρίαρχη η Νέα Δημοκρατία σε 7 Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους

BOX CAFE
DROP Cafe Palermo TECH HUB

Ως επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας που έχει η Νέα Δημοκρατία και επιβράβευση των επιλογών που έκανε στα πρόσωπα τα οποία στήριξε στις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις τοπικές κοινωνίες, ανέγνωσαν σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς τα αποτελέσματα της χθεσινής κάλπης.

Η ξεκάθαρη επικράτηση των υποψηφίων που είχαν λάβει επίσημα το γαλάζιο χρίσμα στις 7 από τις 13 Περιφέρειες και τον έναν από τους 3 μεγάλους Δήμους (αυτόν του Πειραιά με τον Γιάννη Μώραλη με 69,80%) από την πρώτη Κυριακή, αλλά και το σαφέστατο προβάδισμα των υποψήφιων που στηρίζει το κυβερνών κόμμα σε άλλες 4 περιφέρειες και τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, προκάλεσε ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Mechanical Solutions

Σε όλα τα κομματικά επιτελεία οι αυτοδιοικητικές εκλογές είχαν προσλάβει χαρακτηριστικά πανελλαδικής δημοσκόπησης, η οποία θα κατέγραφε τη δυναμική των κομμάτων στο νέο πολιτικό σκηνικό τόσο μετά την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες των τελευταίων μηνών, ενώ παράλληλα καταδεικνύει  και τις αντοχές εκάστου στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει εξ αρχής ως στόχο για τη ΝΔ το 13 + 3 είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη Κυριακή. Στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούσαν πως αν κερδίσουν από τον πρώτο γύρο περί τις 7 Περιφέρειες και ταυτοχρόνως στις υπόλοιπες είναι πρώτοι με διαφορά οι επίσημοι υποψήφιοι του κόμματος με αντίπαλο πρόσωπο που προέρχεται επίσης από τη ΝΔ, ο στόχος θα έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς ο χάρτης θα βαφτεί κατά βάση γαλάζιος με ολίγον λευκό των «ανταρτών», αφήνοντας εκτός «κάδρου» το ροζ του ΣΥΡΙΖΑ και το πράσινο του ΠΑΣΟΚ. Και το «στοίχημα» βάσει των χθεσινών αποτελεσμάτων επετεύχθη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσοστά των νικητών ήταν συντριπτικά.

Θέτοντας ως στοίχημα την καθαρή επικράτηση των επίσημων υποψηφίων της ΝΔ και στις υπόλοιπες Περιφέρειες και Δήμους την επόμενη Κυριακή, ο Πρωθυπουργός ξεκινάει από σήμερα κιόλας εκ νέου τις περιοδείες για τη στήριξή τους. Η αρχή θα γίνει από τη Λέσβο όπου θα βρεθεί το απόγευμα για να δώσει ώθηση στον Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 40,11% και δεύτερο με 33,33% τον «αντάρτη» Κωνσταντίνο Μουτζούρη. Από εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προσδώσει ακόμη πιο εμφατικά πολιτικά χαρακτηριστικά στη μάχη των Περιφερειών, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι οι νέοι Περιφερειάρχες να μπορούν να υλοποιήσουν σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση τα αναπτυξιακά σχέδια για κάθε περιοχή, αξιοποιώντας με σύνεση και διαφάνεια τους αυξημένους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους.

«Το γαλάζιο του χάρτη των εκλογών αυτών πρέπει να είναι ένα γαλάζιο της δημιουργίας, ένα γαλάζιο της συνεχόμενης μάχης με την καθημερινότητα», τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα του, ενώ επισήμανε πως το γεγονός ότι η αξιωματική και η ελάσσονα αντιπολίτευση κατάφεραν να έχουν παρουσία με υποψήφιο στο δεύτερο γύρο σε μία μόλις Περιφέρεια «οδηγεί σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα».  Πρόκειται για τη Θεσσαλία όπου ο νυν Περιφερειάρχης και υποψήφιος με τη ΝΔ Κώστας Αγοραστός προηγήθηκε με 41,10% και θα δώσει τη μάχη στο δεύτερο γύρο με τον Δημήτρη Κουρέτα που υποστηρίζεται από κοινού από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και χθες συγκέντρωσε 34,22%.

Αυτό το στοιχείο δεν περνά απαρατήρητο από τα ραντάρ της Πειραιώς, καθώς καταδεικνύει όπως εκτιμούν ότι παρότι ο Στέφανος Κασσελάκης προσέδωσε στις αυτοδιοικητικές εκλογές χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης με τη Νέα Δημοκρατία υπό το σύνθημα «να φύγει η Δεξιά» διακηρύσσοντας την ανανέωση, δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πρόσωπα που στηρίζει διαθέτουν ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση και συνεπώς δεν προσέλκυσε ευρύτερα ακροατήρια. Αντιστοίχως για το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, η πρώτη εικόνα δεν καταγράφει κατά το γαλάζιο επιτελείο ιδιαίτερη δυναμική του κόμματος στις τοπικές κοινωνίες. Σίγουρα πάντως κατά το κυβερνητικό επιτελείο οι αυτοδιοικητικές κάλπες, δείχνουν ότι η αντιπολίτευση μέχρι σήμερα δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη δυναμική για να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς που καταγράφηκαν στις εθνικές κάλπες του περασμένου Ιουνίου.

Αυτό βεβαίως όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη αυξάνει ακόμη περισσότερο την ευθύνη της κυβέρνησης, να σηκώσει τα μανίκια και να εργαστεί σκληρά για να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, αλλά και για να προχωρήσει με ταχύτητα και τόλμη όλες τις μεγάλες αλλαγές που απαιτεί η χώρα. Κι αυτό όπως υπογραμμίζουν θα το κάνουν σε αγαστή συνεργασία με όλους τους νέους Δημάρχους και Περιφερειάρχες, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. «Αυτό κάναμε εξάλλου και αυτά τα τέσσερα χρόνια, διότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα», τόνισε και ο Πρωθυπουργός.

Νέα Δημοκρατία: Σκληρές μάχες και ντέρμπι με γαλάζιους «αντάρτες»

Πέραν της Θεσσαλίας και του Βορείου Αιγαίου, μεγάλο στοίχημα την επόμενη Κυριακή για τη ΝΔ αποτελεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ο Δημήτρης Πτωχός δεν επικράτησε οριακά  για λίγες εκατοντάδες ψήφους από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 42,43% και θα κονταροχτυπηθεί στο δεύτερο γύρο με τον γαλάζιο «αντάρτη» Πέτρο Τατούλη που κατήλθε ως ανεξάρτητος και συγκέντρωσε 32,09%.

Το πιο αμφίρροπο ντέρμπι για γερά νεύρα πάντως προδιαγράφεται όπως αναμενόταν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου ο έχων το χρίσμα της ΝΔ και νυν Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον «αντάρτη» της ΝΔ Γιώργο Αμανατίδη, ο οποίος στον χθεσινό πρώτο γύρο προηγούνταν μέχρι αργά το βράδυ με 35,68% έναντι  34,13% του πρώτου.

Εξίσου σκληρή θα είναι η μάχη που πρέπει να δώσει η Νέα Δημοκρατία και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου η εκλεκτή του κόμματος και νυν Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα «απειλείται» από τον γαλάζιο «αντάρτη» πρώην Δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή που χθες τερμάτισε πρώτος με 32,11% έναντι 27,50%. Στο δεύτερο γύρο ποντάρει για την οριστική νίκη του ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Χρήστος Μέτιος με αντίπαλο επίσης έναν γαλάζιο «αντάρτη» τον Χριστόδουλο Τοψίδη. Χθες τερμάτισαν με ποσοστά 41,77% και 35,52% αντίστοιχα.

Οι μάχες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Ανάλογη βαρύτητα δίνει η ΝΔ και στους δύο μεγάλους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης που το αποτέλεσμα θα κριθεί στο δεύτερο γύρο. Αν και υπήρξαν προσδοκίες ότι ο Κώστας Μπακογιάννης μπορούσε να κερδίσει τη μάχη του Δήμου Αθηναίων από την πρώτη Κυριακή, το συντριπτικό ποσοστό 41,38% που απέσπασε με χαώδη διαφορά από το 14,21% του υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρη Δούκα, έφερε χαμόγελα στην Πειραιώς που εκτιμά ότι οι πολίτες της Αθήνας έδειξαν ξεκάθαρα ποιον εμπιστεύονται για να πάει την Αθήνα ψηλότερα και θα το επισφραγίσουν ακόμα πιο εκκωφαντικά τη δεύτερη Κυριακή.

Πιο κρίσιμη προμηνύεται η μάχη στο Δήμο Θεσσαλονίκης όπου ο εκλεκτός της ΝΔ Κωνσταντίνος Ζέρβας έκοψε μεν πρώτος το νήμα χθες με 27,36% αλλά σε απόσταση αναπνοής δεύτερος με 25,68% ακολούθησε ο Στέλιος Αγγελούδης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ που κατέρχεται ως ανεξάρτητος. Στο δεύτερο γύρο όλα δείχνουν θρίλερ, εξ ού και πολλά στελέχη της ΝΔ αναμένεται να βρεθούν στο πλευρό του κ. Ζέρβα και πιθανότατα εκ νέου ο Πρωθυπουργός.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Stream+

Αλλάζουμε την ενημέρωση σας...

Σχετικά άρθρα

Back to top button