ΕΛΛΑΔΑ

Κτηματολόγιο: Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες«Δήλωσέ το, για να το σώσεις». Αυτή είναι η παρότρυνση του Κτηματολογίου προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η διαδικασία ένταξης στο Κτηματολόγιο έχουν προκαλέσει πανικό στους χιλιάδες ιδιοκτήτες που τρέχουν και δεν φτάνουν για να μην χάσουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έως και 40.000 ακίνητα συνολικά σε όλη τη χώρα εκτιμάται ότι θα περάσουν στο Δημόσιο αυτή και την επομένη χρονιά αν οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο.

Από το Κτηματολόγιο είναι ξεκάθαροι λέγοντας ότι όσοι δεν συμμετέχουν στη διαδικασία κτηματογράφησης, δηλαδή δεν προσκομίζουν κανένα χαρτί και δεν εντοπίζουν το ακίνητό τους, τότε το χάνουν.

Ήδη τη διετία 2017-2018, για 15.000 – τουλάχιστον – ακίνητα ξεκίνησε η διαδικασία για να περιέλθουν στο Δημόσιο σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες εξαιρέθηκαν από τις τελευταίες ρυθμίσεις του περασμένου Δεκεμβρίου που προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η αντίστροφη μέτρηση, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, έχει ήδη αρχίσει και όσα ακίνητα δεν δηλωθούν θα χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Σε αυτήν την περίπτωση, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο, εκτός αν το ίδιο το Δημόσιο προκρίνει και μπορεί να τους το επιτρέψει.

Οι παρατάσεις

Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης που είναι σε εξέλιξη, σε αυτή τη φάση γίνεται η συλλογή δηλώσεων. Η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού. Το εξάμηνο όμως έχει στην πράξη γίνει κανόνας για όλους.

Η τελευταία παράταση που δόθηκε έως τις 5 Απριλίου 2019 αφορά τη συλλογή δηλώσεων στα Δωδεκάνησα. Σε ό,τι αφορά τις νεότερες παρατάσεις: στις 12 Μαρτίου λήγει η συλλογή δηλώσεων για τις περιοχές Αρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ροδόπης, Θάσου, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και Δυτικής Αττικής. Εξι ημέρες αργότερα, στις 18 Μαρτίου, λήγει η προθεσμία για τη συλλογή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου, Πιερίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αργολίδας και Αρκαδίας.

Οι προαναφερόμενες περιοχές αναμένεται και αυτές με τη σειρά τους να πάρουν παράταση. Η συνήθης πρακτική είναι να δοθεί αρχικά ένας με ενάμιση μήνα παράταση και μετά σταδιακά η παράταση θα ανέβει στο τρίμηνο. Για τους κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία, όπως προαναφέρθηκε, είναι έξι μήνες, αλλά υπάρχουν σκέψεις (και αιτήματα) με την παράταση να φτάσει τους εννέα μήνες ώστε να συμπεριληφθεί ολόκληρο το καλοκαίρι.

Πίνακας με τις περιοχές όπου εντός του 2020 λήγουν οι προθεσμίες για τη δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο ( μετά και παράταση που δόθηκε με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση του 2018).

Σημείωση 1: αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν τα δηλώσουν ή αν δεν προβούν σε διόρθωση των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών μια μέρα –τουλάχιστον- πριν τις αναγραφόμενες ημερομηνίες, τότε, θα τα χάσουν αφού θα εγγραφούν στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

2: αν η ημερομηνία πέφτει Σαββατοκύριακο ή αργία ισχύει η επόμενη εργάσιμη ημέρα

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close