ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κρητική Διατροφή | Το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Η Κρητική διατροφή είναι η επιτομή της Μεσογειακής διατροφής, δηλαδή είναι ένα μέρος της. Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος ιδανικής διατροφής προαγωγής υγείας, είναι η κρητική διατροφή, όπως έχουν αποδείξει έρευνες μεγάλων Πανεπιστημίων Ελληνικών, ΗΠΑ (Χάρβαρντ) .

Οι κάτοικοι της Κρήτης διαπιστωμένα παρουσίαζαν τους υψηλότερους δείκτες μακροβιότητας και τα πιο μικρά αναλογικά και σε παγκόσμια κλίμακα ποσοστά  θνησιμότητας από καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνο

“ΧΡΥΣΟΣ

Ποια είναι τα μυστικά της κρητικής διατροφής

Η Κρήτη διαθέτει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες κουζίνες στον κόσμο. Αποτελεί τη συνέχεια της παράδοσης των γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών, που έχει τις ρίζες της στη μινωική εποχή και φτάνει τις μέρες μας.

“IN_AND_OUT

Συγκεκριμένα από τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών αποδεικνύεται πως οι αρχαίοι Κρήτες, πριν από 4000 χρόνια κατανάλωναν σχεδόν τα ίδια προϊόντα που καταναλώνει και ο σημερινός Κρητικός, όπως αποδεικνύεται από μεγάλα πιθάρια για λάδι, κρασί, δημητριακά, όσπρια, μέλι στα Μινωικά ανάκτορα .

Η συνταγή της μακροζωίας

Mechanical Solutions

Η Κρήτη ως γνωστό διαχρονικά δέχτηκε πολλές κατακτήσεις από διάφορους λαούς, όπως Άραβες, Ενετούς, Τούρκους. Αλλά στο διάβα αυτών των αιώνων οι διατροφικές συνήθειες  του Κρητικού λαού  δεν επηρεάσθηκαν σημαντικά . Η ψυχή, η γλώσσα και η κουζίνα του παρέμειναν αναλλοίωτες.

Αυτό είχε ως συνέπεια η διεθνής επιστημονική κοινότητα να κάνει λόγο όχι μόνο για την κρητική κουζίνα, αλλά και για το «θαύμα της κρητικής διατροφής»

Η κουζίνα της Κρήτης δεν χαρακτηρίζεται «πλούσια» με βάση τη σύγχρονη αντίληψη , όσον αφορά την ποικιλία των υλικών .Είναι κουζίνα βασισμένη σε αυτά που προσφέρει η κρητική γη.  Η κρητική κουζίνα διαφέρει από άλλες κουζίνες, επειδή δεν προσπαθεί να ανακατέψει τις γεύσεις, όσο και αν χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά για να παρασκευάσει το καθημερινό φαγητό .Το κάθε υλικό απ΄αυτά  διατηρεί την αυτονομία του, την ταυτότητα του και τη γεύση του. Κανένα δεν έρχεται να επικαλύψει το άλλο. Όλα συνυπάρχουν αρμονικά και αναδεικνύουν τις λεπτές ισορροπίες που χαρακτηρίζουν την κουζίνα της Κρήτης , αλλά και το νησί γενικότερα.

Η κάθε περιοχή της Κρήτης έχει τις δικές της «σπεσιαλιτέ». Οι κρητικοί τρέφονται με τα προϊόντα που παράγει η γη τους, όπως άφθονα λαχανικά, χορταρικά, όσπρια, φρούτα, γαλακτοκομικά. Το φαγητό νοστιμίζει με βότανα, χορταρικά από τα βουνά της Κρήτης. Συνοδεύεται δε πάντα με τοπικό κρασί, ζυμωτό ψωμί, παξιμάδι, σαλιγκάρια, παρασκευασμένα με παραδοσιακό τρόπο.  Όλα είναι εποχικής παραγωγής.

Ελαιόλαδο και κρασί οι αιώνιοι φίλοι

Όπως στη Μεσογειακή διατροφή  έτσι και στη Κρητική διατροφή το κέντρο της το καταλαμβάνει η συμμαχία του ελαιόλαδου και του κρασιού. Το ελαιόλαδο που παράγεται στους ελαιώνες της Κρήτης, με ιστορία 3000 ετών και πλέον είναι η βασική λιπαρά ύλη του Κρητικού λαού .

Είναι εξ άλλου γνωστά τα ευεργετικά αποτελέσματα του ελαιόλαδου, στον ανθρώπινο οργανισμό, που είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό που μας προσφέρει η φύση.

Οι κρητικοί ακόμη σχεδόν ποτέ δεν τρώνε και πίνουν μόνοι τους, αλλά έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό το ένστικτο της συντροφικότητας και αγάπης .

Τα βασικά χαρακτηριστικά της κρητικής διατροφής

Τα χαρακτηριστικά του κρητικού τραπεζιού είναι η ποικιλία των πιάτων, κανένα από τα οποία δεν μονοπωλεί τη γεύση, αλλά όλα μαζί συνθέτουν ένα εύγευστο σύνολο. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κρητική κουζίνα είναι πάντα ντόπια και εποχιακά. Τα άγρια χόρτα τρώγονται ωμά ως σαλάτα ή βραστά, είτε ως κύριο υλικό στο μαγείρεμα, άλλοτε ως μυρωδικό.

Τα κρέατα κυρίως το κατσικίσιο, πουλερικά, χοιρινό ντόπιας παραγωγής. Τα μπαχαρικά δηλώνουν πάντα την παρουσία τους, αλλά διακριτικά. Επίσης τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (ανθότυρο ,γραβιέρα ) , ντόπιας παραγωγής, περιλαμβάνονται στην κρητική διατροφή. Επίσης τα όσπρια περιλαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες. Από γλυκαντικά το πετιμέζι και το θυμαρίσιο μέλι.

Η «τσικουδιά» ένα απόσταγμα από τα υπολείμματα των σταφυλιών, είναι το καύχημα του κρητικού, ότι συμβάλλει στην μακροζωία του .

 Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται φυσικά με καλή παρέα και κρητική μουσική .

Η Κρητική διατροφή ως μέρος της Μεσογειακής, είναι μια εξειδικευμένη απλή και απόλυτα φυσική, η οποία συμβάλλει στην διαρκεί υγεία του κρητικού λαού .

Τα τελευταία όμως τριάντα (30) περίπου χρόνια, όμως η κρητική διατροφή έχει επηρεασθεί και αναμιχθεί με τροφικές συνήθειες άλλων κρατών και περιοχών της Ελλάδος, πλούσιες σε ζωικές ύλες, σε τεχνητές τροφικές ύλες κ.λ.π με αποτέλεσμα να έχει επηρεασθεί σε μεγάλο βαθμό η υγεία του κρητικού λαού. Αύξηση των καρδιαγγειακών περιστατικών, καρκίνου κ.λ.π

Ας ελπίζουμε ότι από τη διαρκεί επιστημονική ενημέρωση, ο κρητικός λαός, θα αφυπνισθεί και θα επανακάμψει στο δρόμο, που χάραξαν οι πρόγονοι του.


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button