Nbaxevanis

ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων – Προτάσεις

BOX CAFE
BBQ Stories


DROP Cafe Palermo TECH HUB

Karnagians ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Kosa

Από την Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης εστάλη η παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά.

Προτάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης, για τα άμεσα ζητήματα που απασχολούν την Κτηνοτροφία της Κρήτης.

“IN_AND_OUT

Οι προτάσεις, κατατέθηκαν στη συνάντηση μας, με την πολιτική ηγεσία του ΥΑΑ&Τ την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

1.ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Mechanical Solutions

Επειδή οι Κρητικοί κτηνοτρόφοι και οι κτηνοτρόφοι των νησιών που δεν επιδοτείται το κόστος μεταφοράς ζωοτροφών, βιώνουμε περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους Έλληνες κτηνοτρόφους, την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών(60 λεπτά το τρυφύλι και 46-48 λεπτά το καλαμπόκι πωλούνται σήμερα, αυξημένα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα 30%).

Επειδή και τα πρόιοντα που παράγουμε, πωλούνται αντίστοιχα 20-30% χαμηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Χώρα(Γάλα το κιλό 0,90 λεπτά στην Κρήτη, 1,15-1,30 στην υπόλοιπη Επικράτεια .Αρνί το κιλό 4 ευρώ στην Κρήτη,5 και πάνω,  στην υπόλοιπη Επικράτεια.

Και επειδή, το ενεργειακό κόστος έχει γίνει δυσβάστακτο και για τις κτηνοτροφικές μας μονάδες και για τα νοικοκυριά μας,

Προτείνουμε:

α. Να δοθεί αποζημίωση 30% στο σύνολο των τιμολογίων αγοράς ζωοτροφών της περυσινής περιόδου 2020-21, στους παραγωγούς που έχουν αγοράσει, πάνω από 5 τόνους ζωοτροφές, εντός του 2020.

β. Επιστροφή  του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων για τους αγρότες, στα επίπεδα που είχαν καθοριστεί πριν μία 10ετία περίπου  και άμεση καταβολή στα βιβλιάρια των παραγωγών.

γ.Να καταργηθεί για τους επαγγελματίες αγρότες η ρήτρα αναπροσαρμογής κατανάλωσης ρεύματος στο τιμολόγιο των επιχειρήσεων τους και να εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης και επιδότησης των οικιακών  τιμολογίων ρεύματος, για τους μικρομεσαίους αγρότες.

2.ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Επειδή η καταβολή της Ενιαίας ενίσχυσης 2021, δημιούργησε μεγάλο εύρος προβλημάτων(Εθνικό απόθεμα σε νεοεισερχόμενους παραγωγούς, ΑΤΑΚ, μεταβιβάσεις δικαιωμάτων κ.α.) και πολλοί παραγωγοί έμειναν εκτός πληρωμής.

Προτείνουμε:

α. Να μην εφαρμοστεί η ΚΥΑ που ψηφίστηκε επί Υπουργίας Λιβανού

β.Μέσα από μία νέα διαβούλευση με τους εκπροσώπους των παραγωγών και τα ΚΥΔ,
να αποφασιστεί η διαδικασία που θα ισχύσει από το 2022 και θα είναι γνώστης της διαδικασίας αυτής και ο παραγωγός και ο μελετητής πριν την ενεργοποίηση και όχι κατά τη διάρκεια και πολύ περισσότερο, μετά το πέρας αυτής, με συνέπεια τα πρωτόγνωρα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο έτος(2021) στην καταβολή της Ενιαίας ενίσχυσης.

γ. Να συμπεριληφθεί άμεσα στο στρατηγικό σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ η πρόταση μας για μείωση 70-80% της τιμής επιδότησης ανά στρέμμα, των βοσκοτοπικών εκτάσεων που ενεργοποιούνται χωρίς ζωϊκό κεφάλαιο είτε η πυκνότητα βόσκησης είναι μικρότερη από 0,2 ΜΜΖ ανα Ha.

δ. Για περισσότερη διαφάνεια, με το κλείσιμο της πληρωμής της Ενιαίας ενίσχυσης,να γίνεται δημόσια ένας αναλυτικός απολογισμός.
Πόσο ήταν το σύνολο της Ενιαίας ενίσχυσης;
Αντλήθηκε όλο το ποσό;
Πόσο ήταν η γραμμική μείωση με βάση τον Ευρωπαϊκό κανονισμο;
Πόσο ήταν η μείωση με βάση τις αποφάσεις της εκάστοτε Ελληνικής κυβέρνησης;

ε. Να σταματήσει η στοχοποίηση των Κρητικών παραγωγών του Πρωτογενούς τομέα.
Η Κρήτη εισπράττει σε επίπεδο Επικράτειας, το 11% των άμεσων ενισχύσεων και παράγει το 18% των αγροτικών προϊόντων με προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της Πατρίδας μας, επειδή στο σύνολο τους είναι εξαγώγιμα(ελαιόλαδο, κηπευτικά, σταφύλια κ.α.).

3.ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΑ

Επειδή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη η διαδικασία για τα προγράμματα νέων αγροτών και βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας,

Προτείνουμε:

α.Την κάλυψη των αιτήσεων ένταξης των νέων αγροτών στο σύνολο τους.

β. Θεωρούμε κομβικής σημασίας για τους νέους αγρότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, και με δεδομένο την 7ετή τους δέσμευση στο επάγγελμα,τη χορήγηση δικαιωμάτων στο σύνολο της αίτησης, όπως χορηγούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι νέοι αγρότες και ιδιαίτερα οι νέοι κτηνοτρόφοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, αν ισχύσει η ΚΥΑ Λιβανού, τα δικαιώματα που θα τους χορηγηθούν μαζί με το πρόγραμμα εξισωτικής αποζημίωσης, έχουν λαμβάνειν 1500 περίπου ευρώ, όταν τα ετήσια πάγια τους είναι πάνω από 3000€( Ασφαλιστικές εισφορές. Εισφορές ΕΛΓΑ. Κόστος ενεργοποίησης. Κόστος λογιστή ).

Με δεδομένο όλα τα παραπάνω αλλά πολύ περισσότερο την αύξηση του κόστους παραγωγής, οι νέοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν χωρίς την ουσιαστική στήριξη που τους δίνει η χορήγηση δικαιωμάτων στο σύνολο της αίτησης τους, παρακάμπτοντας τη ΚΥΑ Λιβανού που λειτουργεί αν εφαρμοστεί, ως ταφόπλακα ειδικά, για τους νέους κτηνοτρόφους της Πατρίδας μας.

γ. Η κατανομή των κονδυλίων και η αξιολόγηση των αιτήσεων για το πρόγραμμα των βιολογικών να γίνει ανά Περιφέρεια και να μπουν  παραγωγικά κριτήρια σε σχέση με την παραγωγή γάλακτος και κρέατος με στοιχεία τα οποία μπορούν να ελέγχονται από τον ΕΛΟΓΑΚ (γάλα) και την ΚΒΔ (σφαγές αμνοεριφίων). Επίσης να μοριοδοτούνται  στην βιολογική κτηνοτροφία οι ορεινές περιοχές οπου αποδεδειγμένα δεν υπάρχει εντατικοποίηση και περιβαλλοντική επιβάρυνση των περιοχών αυτών.

4.ΕΛΓΑ

Επειδή σύμφωνα και με ανακοινώσεις του ΥΑΑ&Τ επίκειται αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Επειδή οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης είναι από τους ελάχιστους  ουσιαστικά παραγωγούς σε επίπεδο Επικράτειας που στην συντριπτική τους πλειοψηφία μόνο εισφέρουν και ποτέ δεν εισπράττουν, λόγω του ισχύοντος κανονισμού.
Και επειδή  η πάγια διαχρονική θέση μας για προαιρετική ασφάλιση του ζωικού μας κεφαλαίου, συναντά την πάγια και διαχρονική  άρνηση των κυβερνήσεων της Χώρας μας,

Προτείνουμε:

α. Η εισφορά και η καταβολή ασφαλίστρων-αποζημιώσεων, να υπολογίζεται ανά Περιφέρεια.

β. Στους παραγωγούς που αποδεδειγμένα, μόνο εισφέρουν χωρίς να τυγχάνουν αποζημίωσης, να υπάρξει ένα μπόνους μείωσης των ασφαλιστικών τους εισφορών, δίνοντας τους έτσι, να νιώσουν σε ένα βαθμό, το αίσθημα της δικαιοσύνης και αναγνώρισης της συμμετοχής τους στο σύστημα ασφάλισης του ΕΛΓΑ.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το γεγονός ότι θα επιληφθείτε άμεσα και θα δικαιώσετε με τις αποφάσεις σας, τα αιτήματα μας.

Οι κτηνοτροφικού Σύλλογοι Κρήτης
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΧΑΝΙΩΝ, ΛΑΣΙΘΊΟΥ, ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΟΡΟΠΕΔΊΟΥ ΛΑΣΙΘΊΟΥ, ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΑΜΑΡΙΟΥ,  ΑΝΩΓΕΙΩΝ


- Ακολουθήστε το cna.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
- Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, στο cna.gr
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Facebook
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Twitter
- Ακολουθήστε το cna.gr στο YouTube
- Ακολουθήστε το cna.gr στο Instagram


Οροι ανάγνωσης

Yiannis Jewellery

Σχετικά άρθρα

Back to top button