ΕΛΛΑΔΑ

Κρατικοποιούνται 395 υποθηκοφυλακεία της χώρας

Ένα κτηματολογικό γραφείο σε κάθε νομό με την κατάργηση όλων των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων καθώς και των Κτηματολογικών Γραφείων Κω και Ρόδου, τα οποία περνούν από τον έλεγχο του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην ομπρέλα του υπουργείου Περιβάλλοντος, προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργού Γιώργου Σταθάκη που βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας.

Με τη νέα δομή, η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) από Ανώνυμη εταιρία του δημοσίου που είναι σήμερα, μετατρέπεται σε Νομικού Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αναλαμβάνοντας το τιτάνιο έργο της κτηματογράφησης της χώρας μέχρι το 2020 και παράλληλα τη λειτουργία των 395 υποθηκοφυλακείων που πλέον κρατικοποιούνται (τα 17 από αυτά είναι ήδη κρατικά).

Για πρώτη φορά ιδρύεται ένας νέος ενιαίος φορέας και δημιουργείται ένας κοινός κουμπαράς, αφού στα έσοδα από τα τέλη κτηματογράφησης θα προστεθούν και τα έσοδα από τις συναλλαγές των υποθηκοφυλακείων που θα χρηματοδοτήσουν την ολοκλήρωση του έργου.

Ωστόσο, οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν υπομονή αφού θα χρειαστούν άλλα επτά χρόνια δηλαδή ως το 2027, ώστε οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο να γίνουν οριστικές, να μην μπορούν δηλαδή να αμφισβητηθούν από κανένα, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close